Rytmisen voimistelun maailmancup-sarja käynnistyy kuluvan loppuviikon aikana Portugalin Lissabonissa. Myöhään torstai-iltana maton valtasivat ensin joukkueet nauhaohjelmillaan. Perjantaina puolestaan yksilöt aloittivat vanne- ja pallo-ohjelmillaan. Suomesta mukana ovat naisten maajoukkue ja yksilöistä Ekaterina ”Katja” Volkova ja Kati Rantsi.

Suomen maajoukkueen kilpailut alkoivat myöhään torstai-iltana harmillisesti, sillä nauhaohjelman alussa tullut solmu pilasi mahdollisuudet ensimmäisenä kilpailupäivänä.

– Uudet Moskovan kisan jälkeen tehdyt muutokset koreografiaan toimivat hyvin ja vartalovaikeusosat olivat jo vahvemmat kuin edellisessä kilpailussa. Solmun seurauksena tuli kuitenkin useampi pudotus, jonka vuoksi pisteet jäivät mataliksi, kuvaili valmentaja Laura Ahonen Voimisteluliiton tiedotteessa.

Joukkueessa voimistelivat Riikka Kangas, Sonja Kokkonen, Elina Koprinen, Iina Linna ja Aino Purje. Joukkueiden 2-ottelu täydentyy, kun kilpailut jatkuvat lauantaina vannekeila-ohjelmalla.

Yksilöiden kilpailussa sekä Ekaterina ”Katja” Volkova että Kati Rantsi onnistuivat kahdella ensimmäisellä välineellä. Valmentaja Larisa Gryadunova oli syystäkin tyytyväinen voimistelijoidensa esityksiin.

– Molemmat voimistelijat tekivät ehjät vanne- ja pallo-ohjelmat. Kilpailut olivat myöhään, mutta se ei haittanut, Gryadunova tiivisti ja jatkoi seuraavasti:

– Katja oli vahva ja energinen molemmissa ohjelmissa ja pisteet olivat molemmista samat –16.800. Vanteessa aloitus oli vähän varovaisempi kun pallossa. Pallossa piruettiosat olivat näyttävät. Katjan kauden aloitus onnistui hyvin tähän asti.

– Katilla onnistui paremmin pallo-ohjelma, jossa hän oli oikein varma ja vahvan näköinen. Olen varsinkin tyytyväinen siihen, että vaikka Katin jalan loukkaantuminen ei antanut hänen osallistua EM-karsintaan, niin tänään hän teki aika hyvin. Pallosta tuli pisteet 15.700 ja vanteesta 15.250. Vanteessa Kati lopetti musiikin jälkeen, eikä ehtinyt tehdä viimeistä osaa, valitettavasti.

Lauantaina yksilöiden karsinnat jatkuvat keiloilla ja nauhalla.

Samaan aikaan kilpaillussa kansainvälisessä kilpailussa Suomen nuorten maajoukkue esiintyi edukseen heti torstaina. Joukkue esitti viiden pallon ohjelmansa ensimmäisenä kilpailupäivänä tyylikkäästi ja iloisesti. Toiseen kilpailupäivään Suomen nuoret lähtivät sijalta yhdeksän vain 0.1 pisteen päässä seitsemännestä sijasta. Perjantain toisessa näytössä hyvä suorittaminen jatkui. Joukkue saavutti finaalipaikan kahdeksannella sijallaan. Finaali kilpaillaan lauantaina.

Nuorten kilpailussa oli Ukrainaa ja Kreikkaa lukuun ottamatta kaikki kärkimaat eli kyseessä on erittäin kovatasoinen kilpailu.