Mona-Lisa Malvalehto ja Ville Nousiainen muodostavat yhden urheilun huippupariskunnan Suomessa. Perheessä on pitkään satsattu hiihtoon, mutta Ville Nousiaisen mukaan takaraja kilpailulle alkaa häämöttää.

Reilun parin vuoden päästä olevien olympialaisten jälkeen on Nousiaisen mukaan aika miettiä myös muita asioita. Loppuvuodesta viisi vuotta täyttävä tytär osaa jo vaatia huomiota niin isältä kuin äidiltäkin.

– Kun perheessä on lapsi, niin asioita täytyy ajatella myös muuten kuin urheilun kannalta. Tässä on niin pitkään menty urheilu edellä, että eiköhän sitten ole aika mennä lapsenkin ehdolla, Nousiainen toteaa SuomiUrheilulle.

Nousiainen on ollut kotimaisen hiihdon huipulla jo toistakymmentä vuotta. Ikää on mittarissa pian 32, mutta nälkää kilpaladuille riittää yhä. Nousiaisen mukaan kesä on mennyt harjoittelun suhteen hyvin.

– Aina pitää olla harjoittelussa pientä muutosta. Mutta perusasiat pysyvät, paljon on tullut jälleen harjoiteltua, Nousiainen miettii.

Nousiaisen uran huippuhetket ovat tähän mennessä osuneet Liberecin kevään 2009 MM-kisoihin. Silloin tuli viestipronssin ohella himmein mitali myös parisprintistä. Nousiainen on monipuolinen hiihtäjä, joka ei kammoksu pidempiäkään matkoja. Tulevana talvena ei arvokisoja ole, mutta tavoitteita riittää.

– Maailmancup on tärkeää, mutta katsotaan, jos olisi joitain hyviä pitkän matkan kilpailuja, Nousiainen pohtii.

Syksyn mittaan tutuksi tulevat niin Ylläksen kuin Vuokatinkin maisemat.

– Isovanhemmat ovat suureksi avuksi, kun leirit osuvat aika lailla päällekkäin, Nousiainen myöntää.

Jukka Malm