Uudistunut miesten lentopallomaajoukkue aloitti kesän Maailmanliigaan valmistavan leirityksen maanantaina Kuortaneen Urheiluopistolla. Mukana ryhmässä on peräti kymmenkunta ensikertalaista. Yksi heistä on Team Lakkapäätä kaksi edellistä kautta edustanut 20-vuotias Peetu Mäkinen.

Lapin Urheiluopisto on tuttu paikka Mäkiselle. Viimeiset kaksi vuotta sen on toiminut hänen kotihallinaan sekä pääasiallisena harjoituspaikkana. Myös Lapin urheiluakatemian aamuharjoitukset saivat Mäkisen vuosien varrella kiipeämään Ounasvaaralle lähes päivittäin.

– Ajatus ammattilentopalloilijan urasta kypsyi lukion aikana. Haluan katsoa tämän kortin, jos se vain on taloudellisesti mahdollista. Opiskelu saa nyt vähän aikaa odottaa, sillä kaksi kovaa treeniä päivässä vie ainakin minusta mehut. Toisaalta en vielä oikein edes tiedä, mitä haluaisin opiskella. Lentopallo on tällä hetkellä oikeastaan ainoa asia, jota tykkään tehdä, Mäkinen pohtii.

Päättynyt kausi osoitti, että Mäkisessä on potentiaalia vaikka mihin. Suomessa ei ole liikaa kaksimetrisiä yleispelaajia. Napapiirin Pallokettujen kasvatti tiedostaa ulottuvuuden tuomat mahdollisuutensa, mutta listaa samaan hengenvetoon myös kehityskohteita.

– Minulta puuttuu vielä tasaisuus. Parhaimmillani minua ei pidättele mikään, mutta taso ei pysy vielä erästä tai pelistä toiseen. Ehkä se on enemmän henkisen puolen juttuja, mutta myös toistoja tarvitaan paljon, sympaattinen rautiosaarelainen sanoo.

Ensimmäinen miesten maajoukkuekutsu yllätti Mäkisen, vaikka kauden aikana se kävi muutamaan otteeseen miehen mielessä.

– Olihan se tunne euforinen. Halusin lähteä heti treeneihin ja kertoa siitä kaikille tutuille.

Varsinainen Maailmanliigan ryhmä kokoontuu ensimmäisen kerran reilun viikon kuluttua. Siinä joukkueessa myös Peetu Mäkinen haluaa olla mukana. Rovaniemeläisellä on siis reilu viikko aikaa vakuuttaa valmennusjohto.

– Haluan näyttää kaikille asenteeni urheiluun. Totta kai lähden hakemaan kesäksi pelipaikkaa, mutta myös tuomaan joukkueeseen lisäarvoa, Mäkinen kertoo.

– Vastuu ei pelota, mutta hieman jännittää. Ilman sopivaa jännitystä ei saa itsestään kaikkea irti.

Peetu Mäkinen tulee todellisesta lentopalloperheestä. Vesa-isä muistetaan 1980-luvulta tulisieluisena Oulun Kiskon keskimiehenä. Viime kaudella isoveli Ossi edusti Mestaruusliigassa Rantaperkiön Iskua ja vasta B-ikäinen pikkuveli Jere debytoi Team Lakkapään riveissä.

– Olemme aika lailla samasta puusta veistettyjä. Kaikilla on aina ollut kova asenne treenaamiseen. Vaatimustaso itseä kohtaan on korkea. Ossi oli meistä paras koulussa, Jere on ehkä lentopallossa lahjakkain, Peetu vertailee.

Lähde: Lentopalloliitto