Suomen naiset ottivat EM-kisojen päätöspäivänä viestikultaa joukkueella Sari Anttonen, Marika Teini ja Merja Rantanen, joka ankkuriosuudella ratkaisi viestivoiton Suomelle.

Suomen viestin aloitti Anttonen, jolle paikka Suomen ykkösjoukkueessa oli jännittävä.

– Kun kuulin valinnasta, alkoi jännittää, mutta yön yli nukuttuani oli että vitsi, kun hienoa päästä MM- ja EM-mitalistin kanssa samaan joukkueeseen. Yhden välin kierto oli ehkä huono reitinvalinta, mutta muuten suoritus oli siisti, Anttonen kertoi tunnelmiaan.

Toisen osuuden vielä Teini jatkoi hyviä EM-suorituksiaan ja toi Suomen vaihtoon viidentenä.

– Tiesin, että eilen vedin itseni niin loppuun, että tänään ei ole fyysisesti hyvä päivä. Suunnistuksellisesti suoritus sujui hyvin, joten kyllä päivän suoritus hyvä taistelu oli. Luotin täysin, että Merjaa ei kukaan loppukirissä voita, Teini juhli.

Rantanen lähti ankkuriosuudelle parin minuutin takaa-ajomatkalta. Edellä menneet joukkueet tekivät vaikeissa tiheikkörasteissa virheitä vuorotellen, ja Rantanen nousi kisan loppupuolella kärkitaisteluun.

Viimeiset rastivälit Rantanen tuli hieman Ruotsin Tove Alexanderssonin jäljessä, mutta nousi viimeisen rastin jälkeen loppukirissä väkisin ruotsalaisen ohi.

– Uskalsin luottaa omaan loppukiriini ja otin loppulenkin rauhassa tilannetta tarkkaillen. Tiesin, että voitto on nyt omissa käsissä. Oliko se oikeasti kultaa? Mahtavaa, mahtavaa, Rantanen iloitsi maalissa todellisen tilanteen selvittyä.

Kulta oli ensimmäinen laatuaan kaikille viestijoukueen naisille, joten juhlat olivat sen mukaiset.

– Emme me ole mitään ruotsalaisia, jotka ottavat mitalin joka matkalla. Tämä on aivan jättimäistä. Oli urani paras hetki olla ottamassa Merjaa vastaan maaliviivalla. Viestimitali tuntuu vielä paremmalta kuin eilinen keskimatkan pronssi, sillä tietenkin se on kultainen ja se on saatu yhdessä joukkueen kanssa, viikon toisen EM-mitalin ottanut Teini juhli.

Suomen miehet sijoittuivat EM-viestissä seitsemänneksi joukkueella Olli-Markus Taivainen, Olli Ojanaho ja Mikko Siren. Miesten viestin voitti Sveitsi kovalla kakkosjoukkueellaan. Norja otti EM-hopeaa ja isäntämaa Tsekki pronssia.

Lähde: Suunnistusliitto