Naisten lentopallomaajoukkue kohtaa loppuviikosta Israelin Kuortaneen urheiluopistolla kolmasti. Maajoukkue hioo iskukykyään syyskuun kahteen EM-karsintaturnaukseen.

Torstaina ja perjantaina Suomi-Israel alkaa LP-Areenalla kello 19 ja lauantaina kello 18.

Loppukesän projektin tavoitteena on selviytyä EM-lopputurnaukseen ensimmäisen kerran sitten vuoden 1989. Kuortaneen maaotteluiden lisäksi naiset kohtaavat Portugalin ensi viikon perjantaina ja lauantain Salon tuplamaaotteluissa, joissa myös miesten maajoukkue esiintyy Itävaltaa vastaan.

– Ensimmäiset pelit ovat tietysti tärkeitä tapahtumia aina maajoukkuekaudella. Tietysti näissä otteluissa pelataan myös tuloksesta, mutta enemmän saadaan kuitenkin infoa siitä, missä ollaan menossa: mikä toimii ja mitä vielä pitää viilata, päävalmentaja Tapio Kangasaniemi kertoo.

Maajoukkue on leireillyt Kuortaneella kaksi viikkoa.

– Leiri on mennyt tähän mennessä hyvin, kovaa on vedetty mutta myös koitettu rakentaa yhteistä taivalta näkyväksi sekä kentällä, että myös kentän ulkopuolella. Naiset ovat tehneet hyvää duunia omatoimijaksolla kesällä, Kangasniemi paljastaa.

Kuortaneelle keskiviikon vastaisena yönä leireilemään ja pelaamaan saapunut Israel on naisten maailman rankingissa sijalla 33. ja mukana EM-karsinnoissa samassa lohkossa Kroatian, Slovakian ja Portugalin kanssa. Myös Israel oli viime EM-karsinnoissa lohkonsa kolmonen karsiutuen lopputurnauksesta Suomen tapaan.

Legenda Israelin valmentajana

Israelin joukkueen päävalmentajana toimii legendaarinen 79-vuotias Arie Selinger, jota pidetään yleisesti yhtenä kaikkien aikojen parhaista lentopallovalmentajista.

Selinger on valmentanut mm. USA:n naiset olympiahopealle Los Angelesissa 1984 ja Hollannin miehet samoin olympiahopealle Barcelonassa 1992. Hän on myös lentopallon Hall of Famen jäsen jo vuodesta 1995.

Keskitysleiriltä pikkupoikana pelastunut Selinger pelasi itse Israelin maajoukkueessa ja oli mukana mm. MM-kisoissa 1956. Hän valmensi Israelin naiset jo EM-lopputurnaukseen 1967, 49 vuotta sitten. USA:n naisten maajoukkuetta hän valmensi kymmenen vuoden ajan johtaen heidän ensimmäiseen olympiamitaliin 1984.

Israelin maajoukkue koostuu täysin kotimaassa pelaavista pelaajista. Joukkueen keski-ikä on hieman alle 23 vuotta ja keskipituus 181 senttiä. Joukkue on uusiutunut melkoisesti kahden vuoden takaisista EM-karsinnoista, kun tusinasta tuolloin pelanneesta mukana on nyt vain viisi pelaajaa.

Kangasniemi on innoissaan Israelin kohtaamisesta.

– Uskoisin, että Israel on meille sopiva vastustaja. Tietysti hienoa kohdata myös heidän legendaarinen päävalmentaja. Hänellähän ikä on sama kuin minun syntymävuoteni, Kangasaniemi virnistää.

Suomella viiden ottelun valmistautuminen

Suomen joukkueessa on mukana vielä 15 pelaajaa, joista Israel-otteluiden jälkeen muodostuu lopullinen 14 pelaajan karsintajoukkue.

Naisten EM-karsinnat pelataan Unkarissa 15.-17.9. ja Puolassa 22.-24.9. sekä mahdollinen jatkokarsinta tästä kahtena seuraavana viikkona otteluparina.

Lähde: Lentopalloliiton tiedote