Suomi ja Ruotsi kohtaavat lauantaina perinteisessä amerikkalaisen jalkapallon maaottelutapahtumassa. Vantaalla Myyrmäen jalkapallostadionilla pelattavissa maaotteluissa Suomella on puolustettavanaan Tukholmassa vuosi sitten saavutetut voitot sekä miesten että naisten otteluista.

Naisten osalta Suomi on hallinnut Ruotsi-otteluita vuodesta 2008 alkaen, jolloin joukkueet ensimmäistä kertaa olivat vastakkain. Edellisessä kohtaamisessa hallitseva Euroopan mestari Suomi oli Ruotsia vastaan suorastaan ylivoimainen kaataen länsinaapurin lukemin 50–0.

Suomen päävalmentajana ottelutilanteessa lauantaina ensimmäistä kertaa toimiva Mika Eloranta johdattaa joukkonsa syystäkin Ruotsia vastaan levollisin mielin.

– Meillä on laaja rintama hyviä pelaajia. Joillekin pelipaikoille oli vaikeuksia tehdä karsintaa, koska hyvistä pelaajista piti viimeiselle leirillä vielä pudottaa hyviä pelaajia pois.

Pelinrakentajana Suomella aloittaa Naisten Vaahteraliigan heittotilastot ylivoimaisesti voittanut Jonna Hakkarainen, joka saa suojakseen huippukunnossa olevan hyökkäyksen linjan. Juoksupelissä vastuu lepää Tytti Kuusisen, Maija Turpeisen ja Katri Laineen varassa. Laitahyökkääjistä suuri on odotettavissa Hakkaraisen seurajoukkuekaverille Kirsti Nirhamolle, joka teki tuhoisaa jälkeä kesällä Naisten Vaahteraliigassa.

Suomen puolustuksen runko koostuu pitkälti hallitsevan Suomen mestarin Helsinki Roostersin pelaajista. Ruotsin hyökkäyspeli perustuu juoksupeliin, jota vastaan Riikka Kallio sekä Tea Törmänen nousevat näkyviin.

Juoksuhyökkäys on miesten maajoukkueen vahvuus

Päävalmentaja Tuomas Heikkinen johdattaa miesten maajoukkueen kotikentälle tuttua vastustajaa vastaan. Suurin uusiutuminen Suomen joukkueessa nähdään pelinrakentajan paikalla, sillä vuodesta 2010 peliä johtanut Miro Kadmiry ei ole nyt mukana. Pelinrakentajana aloittaa Janne Lehtinen, joka oli mukana Kadmiryn vaihtopelaajana EM-kisoissa 2014 ja pelasi Suomen I-divisioonassa erinomaisen kauden.

Suomen vahvuus tulee Heikkisen mukaan olemaan erityisesti juoksupelissä. Veikka Lehtonen, Alexander Kuronen ja Tom Suoste näyttivät tehokkuuttaan jo kesän Vaahteraliiga-ottelussa ja saavat näyttöpaikkansa nyt myös Ruotsia vastaan.

– Keskushyökkääjistä paikalla on parhaat voimat ja linjatyöskentelymme näyttää siltä, että saamme pallonkantajille myös väyliä avattua. Robert Johnson (hyökkäyksen koordinaattori) sai terästettyä maajoukkueleirillä heiton rytmiä, ja meiltä tullaankin näkemään nopeaa heittopeliä. Osa sen toimivuudesta on myös laitahyökkääjien vastuulla. Heidän on taisteltava palloja käsiinsä, Heikkinen kertoo.

Kahdesti Suomen vuoden pelaajaksi valittu, isokokoinen Tommi Pinta ja Aappo Saloranta ovat pelaajia, joilta voi Ruotsia vastaan odottaa merkittäviä kiinniottoja.

Suomen puolustus kohtaa lähes kaksimetrisen Anders Hermodssonin johtaman hyökkäyksen. Okko Outisen ja muun puolustuksen linjan tehtävä on päästä Hermodssoniin kiinni. Muussa tapauksessa Hermodsson pääsee rikkomaan heitoillaan Suomen puolustusta.

Suomi ja Ruotsi ovat kohdanneet maaottelutapahtumissa vuosien saatossa yhteensä 20 kertaa, ensimmäisen kerran vuonna 1992. Voitot ovat ennen lauantaita tasan 10–10. Sekä EM-kisoissa että Suomi-Ruotsi -maaotteluissa Suomi on voittanut Ruotsin viimeisessä kuudessa ottelussa neljä kertaa ja käänsi vierasvoiton myös vuosi sitten lukemin 14-10. Suomen maaperällä Suomi on kuitenkin voittanut edellisen kerran Ruotsin 13 vuotta sitten.

Lähde: Suomen Amerikkalaisen Jalkapallon Liitto