TeamGymin EM-kilpailujen finaaliaamu ei valjennut suomalaisittain parhaalla mahdollisella tavalla. Kaksi naisten joukkueen voimistelijaa sairastui yllättäen vatsatautiin ja harjoitussalilla tapahtuneen lievän loukkaantumisen vuoksi kilpailut jouduttiin aloittamaan aluksi yhdeksällä voimistelijalla.

Suomalaisten hermot pitivät tiukassa paikassa. Viime hetken muutoksista ja sairastumisista huolimatta Suomi onnistui voimistelemaan täydellisen kilpailun sijoittuen pisteillä 54,133 neljänneksi TeamGymin Euroopan mestaruuskilpailuissa.

Mitalit menivät odotetusti lajin kovimpiin maihin. Ruotsi uusi EM-kultansa vieden jälleen kirkkaimman mitalin pisteillä 57,250. Hopeaa nappasi Islanti pisteillä 56,966 ja pronssia Tanska 55,916.

Suomen kapteeni Vilma Lankinen kommentoi finaalipäivän yllätyksiä ja kilpailuja seuraavasti:

– Epäonnesta huolimatta kaikki yrittivät keskittyä omaan suoritukseen teline kerrallaan. Pidettiin pää kylmänä ja loppujen lopuksi kilpailut meni tosi hyvin. Olen tosi ylpeä joukkueesta ja suorituksestamme. Koitettiin luoda fiilistä sillä mitä meillä oli ja kannustettiin toisiamme. Vapaaohjelma aiheutti eniten haastetta vajaalla miehityksellä, mutta kaikki saatiin kokeilussa selvitettyä ja hienosti meni. Meillä oli hyvä varavoimistelija onneksi. On ihan erilaista kisata täällä isoissa kilpailuissa tunnelman takia ja saimme myös siitä voimaa suorituksiin.

Suomi voimisteli vapaaohjelmasta pisteet 20,983, trampetilta 16,550 hieman helpotetulla vaikeudella ja volttiradalta puhtaasti 16,600.

– Eihän tässä onnellisempi voisi olla. Valmistautuminen meni tosi hienosti ja se näkyy siinä, että vaikka oli vähän vastoinkäymisiä, saimme aivan täydellisen kisan. Ei pysty paljoa parantamaan. Naisilla rautaiset hermot – huomaa, että kokemusta on, naisten joukkueen valmentajat Janniina Väätänen ja Perttu Kaipiainen kommentoivat kilpailun jälkeen.

Joka toinen vuosi järjestettävät TeamGymin EM-kilpailut ovat lajin suurin arvokilpailu. Vuoden 2014 EM-kilpailuissa Reykjavikissa Suomi sijoittui viidenneksi.

Lähde: Voimisteluliitto