Paljon riitti pulinaa naisten perinteisen 10 kilometrin hiihtäjävalinnoista. Viimeinen paikka jaettiin Anne Kyllösen ja nousukuntoisen Aino-Kaisa Saarisen kesken, päävalmentaja Reijo Jylhä valitsi Kyllösen.

Valinta meni niin metsään kuin voi mennä. Kyllönen jäi uskomattomat 3 minuuttia ja 15 sekuntia kilpailun voittaneesta Marit Björgenistä.

Jälkiviisaus on toki se helpoin viisaus, mutta Saarisen kunto vaikutti paremmalta, kun katsotaan kunnon kehittymistä kauden edetessä. Voi olla, että kipakkasanainen Saarinen availee vielä verbaalista arkkuaan lähipäivinä. Se nyt ainakin selvisi, että Kyllönen ei viestiä hiihdä.

Hankala sanoa, mikä vakuutti Jylhän tekemään tällaisen päätöksen. On vaikea kuvitella, että päävalmentaja olisi perustellut asiaa ainoastaan Kyllösen skiathlonin perinteisen osuudella, jonka hän hiihti oletettavasti urku auki juuri kympin näyttöä ajatellen. Otepään maailmancupissa Saarinen jätti Kyllöstä yli 40 sekuntia samalla matkalla. Ja luvalla sanoen näiden kahden hiihtäjän kuntokäyrät ovat olleet täysin poikkeavat; järjettömän paljon kilpaillut Kyllönen on vaipunut Tour de Skin jälkeen vaisuun iskuun.

Kilpailun jälkeen Kyllönen syytti suksiaan, joissa ei ollut kuulemma luistoa, ei pitoa. Varmasti osittain niinkin, mutta ei kuntokaan häävi ole.

Toivoa sopii, että Jylhä tekee oikeat valinnat viestiin, sillä mitali ei ole itsestään selvyys. On siellä nimittäin yksi Mari Laukkanen, joka saattaa tulla sotkemaan valintasoppaa. Mitä jos hän tulee vapaan osuudelle Krista Pärmäkosken kaveriksi? Silloin Aino-Kaisa Saarinen on jälleen puntarissa: hän vai Laura Mononen perinteisen osuudelle Kerttu Niskasen kaveriksi? Otepäässä Saarinen voitti Monosen kuudella sekunnilla.

LAURI HOLLO