Seiväshypyn maailmanennätyksen haltija Renaud Lavillenie kilpailee kesäkuun 13. päivä Turussa.

Paavo Nurmi Games tuo ranskalaishyppääjän Suomeen kilpailemaan ensi kertaa sitten Helsingin EM-kisojen 2012.

– Jos voidaan puhua elävistä legendoista, yleisurheilussa Lavillenie on sellainen. Meille oli todella hieno asia saada hänet Turkuun, sanoo Paavo Nurmi Gamesin taustaorganisaation PN Turku Oy:n toimitusjohtaja Jari Salonen.

Päättynyt hallikausi jäi Lavillenieltä jalkavaivojen takia kahden kilpailun mittaiseksi. Ongelmat on kuitenkin voitettu ja hän valmistautuu tavoittelemaan uransa ensimmäistä ulkoratojen MM-titteliä elokuussa Lontoossa.

– Renaud on hyvässä kunnossa ja harjoittelee täysillä, hyppääjän manageri René Auguin vakuuttaa.

Salosen mukaan Lavillenie saa Turussa arvoisensa vastuksen.

– Haemme vastukset hänelle viime kauden maailmantilaston 20 parhaan joukosta. Ovi on auki myös kotimaan 2-3 parhaalle hyppääjälle. Uskon, että kilpailussa aloitetaan 510-520 tasolta ja toinen korkeus lienee sitten jo 540, Salonen sanoo.

Lavillenie, 30, on vuoden 2012 olympiavoittaja ja viime kesän Rion olympiakisojen hopeamitalisti. Hän on voittanut ulkoratojen EM-tittelin kolmesti. Ulkoratojen MM-kisoista plakkarissa on yksi hopea ja kolme pronssia, mutta ei mestaruutta. Lavillenie rikkoi Sergei Bubkan 21 vuotta kestäneen ME:n vuonna 2014 ylitettyään Donetskissa 616.

Puolen miljoonan urheilijabudjetti

Paavo Nurmi Games nousi täksi vuodeksi Kansainvälisen yleisurheiluliiton (IAAF) World Challenge –kilpailusarjaan. Salosen mukaan nousu IAAF:n toiseksi korkeimpaan sarjaan on lisännyt tuntuvasti kisan kiinnostavuutta lajin kansainvälisten kärkinimien keskuudessa.

– Urheilijabudjetti nousee tälle kaudelle ainakin 50 prosenttia ja ylittää puolen miljoonan euron rajan, Salonen arvioi.

– Urheilijahankintaneuvottelut käynnistettiin jo talvella -vierailulla New Yorkissa Millrose Gamesissa ja ne ovat vauhdittuneet Belgradissa käytyjen EM-hallien jälkeen.

Paavo Nurmi Games on osa Paavo Nurmi festivaalikokonaisuutta, joka järjestetään Turussa 10.-13.6.

Lähde: SUL