Kaudella 2017-18 miesten ja naisten Salibandyliigassa sekä miesten Divarissa runkosarjaottelut pelataan ratkaisuun saakka. Samalla myös pistelaskusysteemi muuttuu. Esitykset hyväksyttiin kahdessa viimeisimmässä liittohallituksen kokouksessa.

Ensi kaudesta alkaen runkosarjaottelu salibandyn pääsarjoissa ei voi päättyä enää tasatilanteeseen. Mikäli ottelu on tasan varsinaisen peliajan jälkeen, pelataan viiden minuutin jatkoaika maalista poikki -periaatteella. Jos tilanne on jatkoajan jälkeen vielä tasan, voittaja haetaan rangaistuslaukauskilpailussa. Ensin kolmen laukojaparin kesken, jonka jälkeen tarvittaessa laukojapari kerrallaan, kunnes voittaja selviää.

Muutos vaikuttaa myös pääsarjojen pistelaskusysteemiin. Voitto tuottaa edelleen kaksi pistettä sarjataulukkoon, mutta jatkoajalla tai rangaistuslaukauskilpailussa hävinnyt joukkue saa yhden pisteen. Tähän saakka jatkoaikatappio ei ole kerryttänyt joukkueen pistesaldoa.

– Muutosten uskotaan kannustavan molempia joukkueita pelaamaan myös jatkoajalla aktiivisemmin, tilanteessa jossa kumpikin joukkue on jo yhden pisteen varmistanut. Kun ottelut pelataan ratkaisuun asti, palvelee se yhtäältä urheilullista ratkaisua, toisaalta katsojille tuodaan uusi mielenkiintoinen elementti lisää, kertoo SSBL Salibandy Oy:n toimitusjohtaja Kimmo Nurminen.

– Taustalla on vuorovaikutteisuus lajiaktiivien kanssa, pelaajista valmentajiin, seuratoimijoita unohtamatta. Tämän suuntaista toivetta on esitetty laajasti, joten on paikallaan reagoida siihen. Haluan painottaa, että tehtävien päätöksien lähtökohtana pitää olla salibandyn etu, eikä pelijärjestelmään kannata tehdä muutoksia vain muutosten vuoksi, Nurminen jatkaa.

Miksi varsinaisen peliajan voitosta annetaan kaksi pistettä kolmen sijaan?

– Enemmistö saamastamme palautteesta tuki kahden pisteen voiton järjestelmää ja sen koettiin palvelevan lajin tarpeita paremmin. Ja olipa pistelaskujärjestelmä mikä tahansa, uskon että kauden päätteeksi paras joukkue kuitenkin voittaa.

Uudistukseen kuuluu edelleen se, että runkosarjassa jatkoajalla kenttäpelaajien määrä on neljä vastaan neljä. Pudotuspelien jatkoajalla pelataan edelleen viidellä viittä vastaan. Pudotuspeleissä jatkoajan pituus muuttuu ja ratkaisua haetaan aiemman 10 minuutin jatkoajan sijaan 20 minuutin jatkoajalla. Pudotuspelien rangaistuslaukauskilpailussa voittaja ratkotaan runkosarjan tapaan kolmella laukojalla ja tarvittaessa pari kerrallaan ratkaisuun saakka.

Kaiken kaikkiaan Kimmo Nurminen on tyytyväinen päättyneeseen miesten Salibandyliigan runkosarjaan.

– Näkymät ovat valoisat. Katsojakeskiarvo nousi edellisestä kaudesta 8,1 %. Tällä hetkellä on aistittavissa yhteistä halua kehittää Salibandyliigaa niin pelaajien kuin katsojan tarpeita huomioiden. Nyt on menossa hieno vaihe kun pelataan pudotuspelejä, joten kannattaa käydä paikanpäällä aistimassa tunnelmaa.

(Lähde: Salibandyliitto)