LP Viesti palautti naisten kotimaisen lentopallovaltikan takaisin Saloon vuoden tauon jälkeen.

LP Viesti voitti naisten Mestaruusliigan finaalisarjassa HPK:n otteluvoitoin 4-1. Hopeajoukkue kaatui viidennessä finaalissa Hämeenlinnassa sunnuntaina erin 2-3 ((10-25, 25-18, 20-25, 25-21, 13-15).

LP Viestille mestaruus oli seurahistorian kahdeksas. Mestaruudet ovat tulleet viimeisen yhdeksän vuoden aikana, ainoana katkona viime kauden hopea HPK:n vietyä tuolloin mestaruuden otteluvoitoin 3-2.

Ottelua seurasi Elenia Areenassa 908 katsojaa.

Joukkueet aloittivat jo tutuilla aloitusseitsikoilla poikkeuksena Vera Klimovichin tuli salolaisten toiseksi keskipelaajaksi.

HPK: Kehoe Eaton, Korhonen, Mayfield, Kasprzak, Madsen, Friberg, Rautiainen (L)
LP Viesti: Tuchashvili, Vilponen, Kosonen, Heikkiniemi, Klimovich, Gokhshtein, Mäntylä (L)

LP Viesti oli avauserässä murskaava. Klimovich kiitti vastuusta ja otti heti ison roolin lyöden kolme neljästä ensimmäisestä pallosta HPK:n lattiaan (1-4). Muutenkin oli salolaisten vuoro tulla peliin ryminällä ja se napsi onnistuneilla kuvioillaan sekä kolmella ässäsyötöllä jo 4-11 -johdon. Lopulta LP Viesti vei erän 10-25 keskipelaajakaksikon Klimovich-Gokhshtein-Klimovich tehtyä 9/+8. HPK onnistui tekemään erään vain kuusi omaa pistettä.

Toiseen erään kotijoukkue oli herätelty jo peliin aivan eri tavalla ja ykkösseitsikkonsa avauserän vaihtojen jälkeen kentälle palauttaneen Luca Chiappinin joukkue otti 5-3- johdon. Tämän jälkeen nähtiin finaalisarjalle hyvin tyypillisiä muutaman pisteen putkia puolin ja toisin.

Erän puolivälissä HPK osoitti paremmuutensa ja käytännössä ratkaisi pelin vahvalla sekä monipuolisella hyökkäyspelillään noustuaan 10-11 -lukemista 20-14 -johtoasemaan. HPK onnistui erässä murtamaan LP Viestin vastaanoton erinomaisesti ja hakkuri Korhonen tykitti tehot 7/+7.

Kolmanteen erään Vilposen syöttövuorolla LP Viesti karkasi heti 0-4 -johtoon, mutta finaalisarjalle jo niin tutusti kohta johto vaihtoi omistajaa: 7-5 HPK:lle. Ja saman tien otti vieraat taas ohjat käsiinsä ja Tuchahsvilin syötettyä ässän verkkonauhan kautta tilanteeksi 14-19 HPK teki tuplavaihdon Katja Kylmäahon ja Anna Borichevan tullessa kentälle. Piristystä ei kuitenkaan tullut ja LP Viesti vei erän 20-25.

Kaikkien edellisten erien malliin myös neljäs alkoi toisen joukkueen selkeällä hallinnalla, nyt HPK:n (4-0). Tekniselle aikalisälle HPK rutisti 14-9 -johdossa. LP Viesti sai hetkeksi otteen Anna Czakanin tultua syöttämään, mutta pari virhettä perään kostautui ja HPK sai vahvan otteen karaten 21-12 -johtoon.

Saana Lindgrenin syöttövuorolla LP Viesti pääsi vielä hiukan mukaan (21-17), mutta HPK:n tuplavaihto (Kylmäaho-Venho) vapautti kotijoukkueen pelin ratkaisevasti. Erä HPK:lle 25-21 ja jo kolmannen kerran finaalisarjassa mentiin viidenteen erään.

Päätöserässä Tuchashvili johtama LP Viesti otti ohjat käsiinsä siirtyen 3-7 -johtoon Gokhshteinin ässäsyötöllä. Ja edelleen ”teeman” mukaisesti HPK sai otteen taas itselleen ja numerot muuttuivat 8-8:aan.

12-12 -numeroista ensin Gokhshtein torjui, perään Heikiniemi syötti ässän ja mestaruusjuhlat olivat valmiit komean salolaisen paritorjunnan myötä.

Kymmenen uutta mestaria

LP Viestin joukkueessa kymmenen pelaaja kaikkiaan kuudestatoista voitti nyt ensimmäisen SM-kultansa. Libero Hillaelina Mäntylälle mestaruus oli jo peräti kuudes ja Noora Kososelle viides. Viktoriia Tuchashvili juhli kolmatta mestaruuttaan ja toistansa juhlivat Elina Käsnänen, Ronja Heikkiniemi ja Ella Eloranta.

LP Viestin päävalmentaja Tomi Lemminkäinen on ollut mukana kaikissa seuran kahdeksassa mestaruudessa ja 14:ssä mitalissa. Päävalmentajana kulta oli Lemminkäiselle neljäs ja mitali kymmenes. Apuvalmentaja Janne Harjulle SM-mitali oli ensimmäinen.

Viesti (LP Viesti ja Salon Viesti) on pelannut finaalisarjassa nyt kahdeksan kertaa hämeenlinnalaisjoukkuetta (Tarmo, Vanajan RC, HPK) vastaan ja finaalisarjat ovat 5-3 hämeenlinnalaisille.

LP Viestin mestarijoukkue (SM-mitalit):
Passarit: Viktoriia Tuchahsvili (3-0-0), Elina Käsnänen (2-0-1), Salla Virtanen (1-0-0)
Hakkurit: Pauliina Vilponen (1-2-1), Saana Lindgren (1-0-0)
Yleispelaajat: Noora Kosonen (5-1-0), Ronja Heikkiniemi (2-1-0), Tuuli Kukkonen (1-0-0), Taru Alho (1-2-0), Ella Eloranta (2-0-0)
Keskipelaajat: Nadezhda Gokhshtein (1-1-0), Vera Klimovich (1-0-0), Anna Czakan (1-1-0), Pilvi Kettunen (1-0-0)
Liberot: Hillaelina Mäntylä (6-0.3), Iida Eskonmaa (1-0-0)
Päävalmentaja: Tomi Lemminkäinen
Apuvalmentaja: Janne Harju
Fysiikkavalmentaja: Ville Salmi
Tilastot: Petri Virtanen
Huoltaja: Auno Lindh
Joukkueenjohtaja: Jouni Salmenjaakko

HPK:lle mitali oli seitsemäs (1-3-3) ja koko hämeenlinnalaiselle naislentopalloilulle järjestyksessään 18:s (9-4-5).

HPK:n hopeajoukkueesta eniten SM-mitaleita (kuusi) ovat saavuttaneet Michaela Madsen (4-1-1) ja Pihla Pelkiö (1-2-3). Noora Venholle (1-2-2) mitali oli viides. Ensimmäisen SM-mitalinsa saavuttivat ulkomaalaisvahvistukset Bryn Kehoe Eaton, Kinga Kasprzak ja Allison Mayfield.

Lähde: Mestaruusliigan tiedote