Alle 19-vuotiaiden lentopallopoikien uroteot eivät saaneet jatkoa lauantaina Unkarin Györissa, kun Puola nappasi EM-kisojen jatkopelissä 3-1 (17-25, 27-25, 25-16, 25-21) -voiton ja sysäsi samalla Suomen ulos elokuun MM-kisoista.

– Tappio tietenkin harmittaa, muuta peli oli tasoltaan ihan hyvä. Pelaajat noudattivat myös taktisia ohjeita loistavasti, päävalmentaja Pertti Honkanen tiivisti.

Ottelun alkuhetkillä Puolan ulottuva torjunta vaimensi hyvin Suomen hyökkäykset. Vahvalla syötöllä sekä järkevällä jatkopallopelaamisella Suomi siirtyi kolmen pisteen johtoon. Avauserän loppu oli sinivalkoista syöttö- ja torjuntanäytöstä, kun Puolan laitapeli oli helposti luettavissa.

– Ensimmäinen erä oli meiltä todella hyvä. Emme tehneet siinä yhtään suoraa virhettä ja pelasimme vielä kovilla tehoilla, Honkanen kehui.

Suomen vakuuttava tahti jatkui myös toisen erän alkupalloissa. Puola piipahti parin pinnan johtoasemassa, jonka meikäläiset kuittasivat kertaalleen erän puolivälissä kiinni. Suomi pääsi pariin otteeseen yrittämään toisen erän katkoa, mutta Puola nousi lopussa osin Suomen virheiden avustamana erävoittoon.

– Toinen erä oli ratkaiseva. Kovat joukkueet olisivat lyöneet lopussa pallot kenttään tai torjunnasta ulos, siihen me emme tänään pystyneet. Harmittava erätappio laski joukkueen keskittymistä. Ihminen ei vaan toimi niin, että se unohtaisi välittömästi toisen erän lopun kaltaisen pettymyksen. Siinä meillä on vielä kehittymisen paikka, Honkanen pohti.

Vastustajan vahva torjuntaote piti myös kolmannessa erässä. Teknisille aikalisille mentiin Puolan johtaessa 8-5 ja 16-10, eikä punavakoista myllyä saatu millään pysäytettyä. Suomi yritti lukuisilla vaihdoilla kääntää kurssia, mutta ottelun jälkipuoliskon henkinen yliote oli vastustajalla.

Puolan peli oli yllättävän hermostunutta jopa reilussa johtoasemassa. Tähän saumaan Suomi yrittikin iskeä neljännessä erässä ja vei sitä aina 15 pisteeseen saakka. Ottelun loppuhetkillä Suomi ei saanut syötöllään enää Puolan vastaanottoa rikki, vaan vastustaja takoi varmalla vaihtopallopelaamisella voittoon ja samalla MM-paikkaan tarvittavat pisteet.

– Vaihtomiehet piristivät mukavasti peliä, mutta eivät aivan tarpeeksi, Honkanen totesi.

– Muutamat pienet virheet kostautuivat meille, kapteeni Anton Välimaa harmitteli.

Suomen turnaus päättyy sunnuntaina sijoitusotteluun 7-8, jonka voittaja saa paikan heinäkuun lopussa samassa kaupungissa heinäkuun lopussa järjestettäviin Euroopan Nuorten Olympiafestivaaleihin.

– Jokainen meistä olisi halunnut MM-kisoihin, koska niitä ei välttämättä montaa kertaa elämässä tule. Eikä näitä arvoturnauksia muutenkaan kovin usein ole, joten kaikki haluavat varmasti ladata panokset huomiseen päätöspeliin, Välimaa sanoi.

(Lähde: Lentopalloliitto, kuva: CEV)