Yleisurheilukausi on jo täydessä käynnissä muualla kuin Euroopassa. Koviakin tuloksia on jo tehty, silmiin pistää erityisesti miesten 100 metrin maailman kärkitulos.

Se on 9,88, mutta juoksija ei ole tuttu kovin monelle lajihessuistakaan. Hän on nimittäin vasta 19-vuotias sambialainen Sydney Siame. Aika syntyi Lusakassa korkeassa ilmanalassa kolme viikkoa sitten, myötätuultakin oli vain +0.2 m/s.

Nuorukaisen kehitys on ollut kovaa. 16-vuotiaana hän paineli 10,51, 17-kesäisenä jo 10,18, mutta viime kaudella tuli takapakkia parhaan ajan oltua 10,28.

– En ole vielä niin kova kaveri, että haaveilisin haastavani maailman huiput. Tähtään Tokion olympialaisiin 2020, kaikki kilpailut ennen sitä ovat vain valmistautumista kohti Tokiota, Siame sanoi IAAF:n haastattelussa viime kesänä.

Nyt näyttää siltä, että tavoitetta on syytä tarkistaa. Kauden aikana viisi juoksija on toistaiseksi painellut alle 10 sekunnin, Siamen lisäksi eteläafrikkalaiset Akani Simbine ja Thando Rodo kellottivat jo maaliskuussa Pretoriassa 9,92 ja 9,95, Jamaikan Odean Skeen juoksi viikko sitten 9,98 ja USA:n Ronnie Baker kaksi viikkoa sitten 9,99.

Esimerkiksi Asafa Powellin kauden avaus kaksi viikkoa sitten Grenadassa kesti peräti 10,18.

Siamen aika on raju, sillä viime kesän nopein oli Yhdysvaltain Justin Gatlin 9,80, Usain Bolt kellotti 9,81. He eivät ole vielä avanneet kauttaan.