Samalla kun Venäjä yrittää puhdistaa mainettaan ja Venäjän yleisurheiluliitto yrittää päästä dopingpannastaan, kehitellään maassa jo uusia suoritusta parantavia aineita.

Venäjän valtiollisen biolääketieteen virasto FMBA:n johtaja Vladimir Uiba paljasti venäläislehdistölle, että uusia aineita on jo olemassa.

– Olemme löytäneet korvaajan meldoniumille. Kyse on muutamasta aineesta, jotka eivät ole kiellettyjen aineiden listalla. Ne toimivat monta kertaa paremmin kuin meldonium, sanoi Uiba uutistoimisto TASSin mukaan.

Meldonium on kohauttanut urheilumaailmaa, sillä satoja urheilijoita on jäänyt kiinni sen käytöstä. Kuuluisimpia kärähtäjiä on ollut tennistähti Maria Sharapova, joka sai 15 kuukauden kilpailukiellon.

Uiba ei voinut nimetä uusia aineita tekijänoikeudellisista syistä. Uiba ei myöskään kertonut venäläismedialle, käyttävätkö Venäjän huippu-urheilijat jo uusia meldoniumiakin parempia suoritusta parantavia aineita.

Uiban ryhmä on yrittänyt ajaa meldoniumia sallittujen aineiden joukkoon tuloksetta. Uiban mukaan meldonium ei ole kuitenkaan enää ajankohtainen, koska uudet aineet ovat paljon parempia. Uiban työryhmän yhtenä tavoitteena on auttaa Venäjän huippu-urheilijoita ja löytää uusia suoritusta parantavia aineita.

WADA laittoi meldoniumin kiellettyjen aineiden listalle vuoden 2016 alusta. Sittemmin WADA on joutunut muuttamaan linjaustaan lukuisten dopingkäryjen jälkeen. Huhtikuussa 2016 WADA kertoi, että ennen maaliskuuta otetuissa dopingnäytteissä saa olla milligramma meldoniumia millilitrassa.

WADA:lla ei ole vieläkään täyttä varmuutta meldoniumin häipymisajasta elimistöstä. Uutistoimisto Reuters uutisoi taas viime vuonna, että meldoniumin poistuminen elimistöstä kestäisi jopa useita kuukausia. Reutersin lähteenä oli meldoniumin latvialainen valmistaja.

– Me olemme jo osoittaneet, että kolme kuukautta ja puoli vuotta (jonka aineen luultiin säilyvän elimistössä] oli virhe. Jatkossa tulemme osoittamaan, että meldonium näkyy elimistössä jopa vuoden jälkeen. Me tiedämme sen, Uiba väitti hiljattain uutistoimisto RIA Novostille.