Jelena Isinbajevan viime joulukuussa julkistettu kohupesti Venäjän antidopingtoimikunnan RUSADA:n hallintoneuvoston puheenjohtajaksi saattaa olla yksi tekijä, mikä pidentää Venäjän yleisurheiluliiton pannaa kansainvälisillä kentillä.

Insidethegames-sivuston mukaan Venäjän panna saattaa jatkua vielä pitkään, mikäli Isinbajevaa ei potkita pihalle luottamuspestistään. Venäjän yleisurheilun tilannetta Kansainvälisessä yleisurheiluliiton työryhmässä johtava Rune Andersen kritisoi voimakkaasta Isinbajevan roolia.

– On vaikea nähdä, miten tämä auttaa saavuttamaan haluttua muutosta Venäjän yleisurheilussa tai miten se edistää avointa ympäristöä Venäjän ilmiantajille, sanoi Andersen torstaina IAAF:lle antamassaan raportissa.

Andersen ihmettelee erityisesti sitä, että Isinbajeva on tuominnut WADA:n Venäjästä tuotetun dopingraportin ”perusteettomaksi”, vaikka ex-seivästähti ei ole edes lukenut koko selontekoa. Isinbajeva ei ole myöskään antanut tukeaan Venäjän yleisurheilun ilmiantajille Andrei Dmitrieville, Julia Stepanovalle ja Vitali Stepanoville.

Stepanova kertoi vuonna 2014 aviomiehensä Vitali Stepanovin kanssa Venäjän huippu-urheilun järjestelmällisestä ja valtiojohtoisesta dopingkulttuurista. Kansainvälinen yleisurheiluliitto IAAF sulki venäläisurheilijat kansainvälisistä kilpailuista marraskuussa 2015.