Dohan Timanttiliiga antoi paljon miettimistä suomalaiselle keihäsväelle. Vaikka Tero Pitkämäki heitti mukavasti 84,26, hän jäi voittaja Thomas Röhleristä liki kymmenen metriä.

Saksalaisten kunto hämmästyttää. Röhlerin lisäksi Johannes Vetter kiskaisi ennätyksensä 89,68, myös tshekki Jakub Vadlejchin 87,91 on toukokuun alussa todella kovaa valuuttaa.

Kolmikosta vain Vetter on selkeästi voimaheittäjä, Röhler ja Vadlejch tekniikkataitureita; heidän heittämisensä näyttää uskomattoman helpolta ja kevyeltä, ikään kuin he eivät edes yrittäisi täysillä.

Tapoja heittää pitkälle on paljon. Mutta tekninen osaaminen on silti edelleen avainasemassa. Juuri siksi voimiltaan heikompikin mies pystyy voittamaan paljon vahvempia kavereita.

[nosto tasoitus=”oikea”]Dohan Timanttiliiga antoi paljon miettimistä suomalaiselle keihäsväelle. Vaikka Tero Pitkämäki heitti mukavasti 84,26, hän jäi voittaja Thomas Röhleristä liki kymmenen metriä.[/nosto]

Pitkämäki kertoi hankkineensa talven aikana lisää lihasta, painoa on nyt 99 kiloa, kun kisapaino on ollut yleensä 92 kiloa. Onko se oikea tie? On, jos tekniikka pysyy perässä. Sen me näemme kesän edetessä.

Pitkämäen edellä maailmanlistalla on nyt seitsemän miestä. Viime kaudella Antti Ruuskanen oli listan kuudes, Pitkämäki 12:s. Viimeksi suomalainen on ollut maailmanlistan ykkönen kauden päätteeksi vuonna 2013, kun Pitkämäki heitti 89,03. Sen lisäksi ainoa ykköstila 2000-luvulla on vuodelta 2005, kun Pitkämäki heitti ennätyksensä 91,53.

[nosto tasoitus=”oikea”]Huippulupauksia on muutamia, mutta suomalaisen keihäsväen olisi ehkä syytä päivittää lajianalyysinsä nykyaikaisempaan suuntaan. Pieni ekskursio Saksaan ei tekisi pahaa, sillä maailman keihäsmahti on nyt ilman muuta siellä.[/nosto]

Pitkämäki ja Ruuskanen toki edelleen pitävät pintansa jokusen vuoden, mutta huolestuttavaa on, että kaksikon takana on kovin tyhjää. Teemu Wirkkala ja Ari Mannio ovat taantuneet. Huippulahjakas Lassi Etelätalo puolestaan tuntuu olevan enemmän sairastuvalla kuin harjoituksissa.

Lisäksi nuorten sarjoissa ei ole näköpiirissä valtavaa valoa muutamaa yksittäistapausta laskematta. Viime kesänä paras juniori (19v) oli 71,53 heittänyt Oliver Helander, hän tosin taantui viisi metriä edelliskaudesta. Toiseksi paras oli Toni Keränen 70,66. Pitkämäki heitti 19-vuotiaana 74,89, Ruuskanen 72,87. Ikäluokan SE on Harri Haataisen 82,52 vuodelta 1996.

Huippulupauksia on muutamia, mutta suomalaisen keihäsväen olisi ehkä syytä päivittää lajianalyysinsä nykyaikaisempaan suuntaan. Pieni ekskursio Saksaan ei tekisi pahaa, sillä maailman keihäsmahti on nyt ilman muuta siellä. Mitä saksalaiset tekevät toisin kuin me? Viime kesänä kolme saksalaista heitti yli 88 metriä ja viisi yli 85 metriä. Heittäjien ikävuodet olivat tuolloin 25, 23, 22, 27 ja 25. Suomen TOP5-miesten iät olivat viime vuonna 32, 34, 27, 29 ja 32. Kuudes oli 38-vuotias Haatainen.

Jotain tarttis tehrä.

Lauri Hollo