Suomen U19-poikien MM-finaalipaikka Ruotsin Växjössä aukesi lopulta vasta melkoisen trillerin kautta, kun Sveitsi kaatui 7-6 Christian Remeksen jatkoaikamaalilla.

Välieriin näytöstyyliin edennyt Suomi oli vielä runsaat viisi minuuttia ennen loppua kolme maalia tappiolla.

Välierään selvänä ennakkosuosikkina lähtenyt Suomi oli alusta asti vaikeuksissa mutta käytti avauserässä maalipaikkansa paremmin. Justus Kainulainen iski avausmaalin jo ensi minuutilla, ja Heikki Iiskolan ja Kainulaisen osumat siivittivät Suomen tauolle 3-1-johdossa. Maalivahti Riku Saarentolan 15 torjuntaa kertoivat kuitenkin omaa kieltään. Toisessa erässä peli jatkuikin Sveitsin otteessa, ja toisella tauolla tilanne oli jo tasan 3-3.

Ottelun neljäskymmeneskahdeksas minuutti oli silkkaa suomalaista painajaista, kun Simon Laubscher kiskaisi johtomaalin ja vain 56 sekuntia myöhemmin Sveitsi oli karannut kahdella terävällä vastaiskulla jo 6-3-johtoon. Vasta toivottoman näköisessä tilanteessa Suomi sai itsestään parasta irti, ja ajassa 54.23 Joona Rantala herätteli toiveita 4-6-kavennuksellaan.

Maalivahti Riku Saarentola alkoi jo hyvissä ajoin juosta penkille aina Suomen saadessa pallon, ja Sveitsin kaksi yritystä nostaa pallo tyhjään verkkoon pomppivat niukasti ohi maalin. Justus Kainulainen ehti laukoa kaksi kertaa avopaikoista yli ennen kuin hän vajaat kolme minuuttia ennen loppua iski Suomelle viidennen osuman. Samalla Sveitsi selvästi passivoitui, ja pelikellossa oli jäljellä 41 sekuntia kun Heikki Iiskola laukoi Suomen tasoihin ja ottelun jatkoajalle.

Jatkoaikaa ehdittiin pelata vain runsas puoli minuuttia ennen kuin Eero Jalo taituroi pallon ilmasta mukaansa ja ajoi maalille. Ensimmäinen yritys ei onnistunut, mutta pallon saanut Mika Majanlahti siirsi sen vielä sivuun ja Christian Remes lakaisi Suomen sunnuntain MM-finaaliin.

– Katsoin että Jalo aika hyvin ajoi maalille ja laukaisi. Ribari pomppi siinä ja päätyi jotenkin Majalahdelle, joka laittoi sellaisen passin, ettei voinut missata. Varmaan olisi naulittu kopissa jos ei olisi tuosta paikasta onnistunut. Ihan hyvältä tuntui, kun sai laittaa karat pussiin, jatkoaikasankari Christian Remes hymyili.

– Jatkoajalla olo jengillä hyvä fiilis, tuntui että oltiin siinä niskan päällä ja lähdettiin vain tekemään omaa juttuamme. Tässä on nyt palkinto. Koko pelissä varmaan näkyi, että oli ensimmäinen MM-välierä ja ylimääräistä jännitystä, mutta onneksi koottiin itsemme.

Suomen päävalmentaja Heikki Luukkonen näki ottelun olleen alusta asti vaikea.

– Ensimmäinen tällainen todella iso peli tälle ryhmälle eikä oltu pelillisesti parhaimmillamme. Sveitsi oli todella hyvä, vahva ja terävä ja meiltä vastaavasti puuttui pelirohkeutta. Päästiin siinä oikeastaan huonolla pelillä johtoon, vaikka kaikki tilastot näyttivät, että Sveitsi hallitsi peliä. Ja kun kaveri tuli rinnalle, tuli jännitysvaihe eikä uskallettu ottaa peliä haltuun itse.

Sveitsin johtomaali syvensi kuoppaa entisestään.

– Siinä meillä tuli hirveä hätä ratkaista peli äkkiä, ja alettiin hyökätä yli päästäen Sveitsi muutamaan pahaan vastaiskuun. Kolme maalia takana ei ollut enää muuta vaihtoehtoa kuin laittaa kaikki munat samaan koriin. Tänään jouduttiin käyttämään se kortti, ja se onnistui, vaikka ainahan tuollaiset tilanteet ovat älyttömän pienestä kiinni. Samalla asetelma kääntyi kun meillä ei ollut enää toivottoman näköisessä tilanteessa mitään hävittävää ja vastaavasti Sveitsi johtoaan puolustaessaan passivoitui eikä enää uskaltanut jatkaa aktiivista fyysistä peliään.

Jatkoajalle Suomi lähti ratkaisemaan.

– Meidän pelitapamme on aktiivinen ja positiivinen, joten ei lähdetty jatkoajallekaan peruuttelemaan vaan ajatus oli, että otetaan se, mikä ansaitaan. Olen aina ajatellut, että näissä peleissä jokainen joukkue saa lopulta sen mitä ansaitsee. Kokonaisuutena ansaitsimme mielestäni voiton, ja nyt lähdetään valmistautumaan huomiseen finaaliin, päävalmentaja Luukkonen sanoi.

Salibandya, Växjö, VIDA Arena, Ruotsi
Alle 19-vuotiaiden poikien MM-turnaus: Välierä
Suomi – Sveitsi 7-6 ja (3-1, 0-2, 3-3, 1-0)

1. erä: 00.36 Justus Kainulainen (Heikki Iiskola) 1-0, 14.18 Iiskola (Eero Jalo) 2-0, 14.40 Florian Wenk (Jonas Ruch) 2-1, 15.22 Kainulainen (Joona Rantala) 3-1 yv.
2. erä: 26.50 Harry Braillard (Tobias Studer) 3-2, 35.40 Nico Mutter (Simon Laubscher) 3-3 yv.
3. erä: 47.01 Laubscher (Moritz Mock) 3-4, 47.24 Gian-Marco Capatt (Dominik Alder) 3-5, 47.57 Ruch (Wenk) 3-6, 54.23 Rantala (Kainulainen) 4-6, 57.15 Kainulainen (Rantala) 5-6 im, 59.19 Iiskola (Antti Suomela) 6-6 im.
Jatkoaika: 60.47 Christian Remes (Mika Majalahti) 7-6 ja.
Torjunnat:
Riku Saarentola Suomi 15+9+6+0=30,
Yanick Flury Sveitsi 6+5+12+0=23
Jäähyt: Suomi 3×2 min., Sveitsi 3×2 min.
Erotuomarit: Maris Kumerdanks ja Kaspars Kristapsons, Latvia.
Yleisöä: 1 209.
Suomen parhaana palkittiin Justus Kainulainen.

Lähde: Salibandyliitto