Miesten lentopallomaajoukkue jatkaa edelleen vahvasti tiellä kohti ensi vuoden MM-lopputurnausta.

Lauantaina Suomi otti 3-1-voiton (25-19, 21-25, 25-19, 25-22) Espanjasta Tšekin Karlovy Varyn MM-karsintaturnauksen neljäntenä pelipäivänä. Suomi on voittanut kaikki ottelunsa tähän mennessä ja edessä on enää yksi koitos sunnuntaina.

Suomen avainpelaajia olivat lauantaina jälleen keskipelaajat Sauli Sinkkonen ja Tommi Siirilä sekä upeasti puolustanut libero Lauri Kerminen.

Kolmen sarjapisteen arvoinen voitto Espanjasta tiesi sitä, että Suomelle riittää sunnuntaisessa päätösottelussa isäntämaa Tšekkiä vastaan yksikin sarjapiste suoraan MM-kisapaikkaan. Samalla Suomi varmisti jo vähintäänkin MM-jatkokarsintapaikan, jonka saavat lohkojen kakkoset. Jatkokarsintaturnaus pelataan heinäkuun puolivälissä myöhemmin ilmoitettavassa paikassa.

Lauantain pelien jälkeen Suomi on turnauksen ainoa tappioton joukkue, kun Espanjalla ja Tšekillä on yksi tappio. Suomella on pisteitä 12, Tšekillä 10 ja Espanjalla 7. Päätöspäivänä Espanja kohtaa turnauksessa erävoitoitta olevan Pohjois-Irlannin.

Tšekki hävisi perjantaina Espanjalle 2-3 ja on voittanut Kyproksen, Pohjois-Irlannin sekä Ruotsin 3-0. Näin Tšekki omaa vielä mahdollisuuden turnausvoittoon ja suoraan MM-kisapaikkaan 3-0 tai 3-1 -voitolla Suomesta.

Päävalmentaja Tuomas Sammelvuo:

– Todella tärkeä voitto. Kasvamme joukkueena päivä päivältä ja jokaisen ihmisen rooli on todella tärkeä tässä ryhmässä. On tärkeää parantaa taas huomiseen. Matka on kesken, kaikki energia kohti Tšekki ottelua.

– Saimme tänään syötöllä paljon aikaiseksi. Espanjalla on taitavia hyökkääjiä ja se oli todella vaikea vastustaja.

– Tšekki on erittäin fyysinen joukkue. Se syöttää kovaa ja torjunta on iso. Huominen on meille mahtava mahdollisuus. Tämä on huikeaa hommaa.

Suomen avaus:
Mikko Esko, Urpo Sivula, Elviss Krastins, Niklas Seppänen, Tommi Siirilä, Sauli Sinkkonen, Lauri Kerminen (L).

Krastins iski pelille alkutahdit kahdella komealla torjunnalla heti kolmanteen ja neljänteen palloon. Samalla 300-400 päinen suomalaiskatsomo sai heti vahvan sytykkeen kannustukseen.

Suomen kantava voima avauserän alkupuolella oli libero Kerminen huikeine puolustuksineen. Suomi teki eroa tasaisesti pitkin erää ja hankkiutui viiden pisteen johtoon 16-11 -tilanteessa Krastinsin ässäsyötöllä.

Suomi hyökkäsi vahvasti avauserässä (60%) ja Espanja teki kuuden syöttövirheen lisäksi vain yhden muun virheen. Erä Suomelle 25-19.

Espanja tuli toiseen erään vahvasti ja Suomen muutaman virheen myötä se sai 2-5 -johtoaseman. Suomi nappasi johdon 13-12 -tilanteessa ensimmäisen kerran erässä, mutta Espanja otti taas ohjat haltuun (15-17) ja piti erää niukasti hallussa. Kolmen perättäisen pisteen myötä Espanja karkasi jo (18-21) -johtoon. Ojansivun tulo hakkuriksi piristi vähän, mutta ei tarpeeksi erävoittoon asti. Espanja vei erän 21-25.

Suomen hyökkäystehot putosivat erässä 37 prosenttiin ja Espanja napsi peräti seitsemän torjuntaa.

Kolmanteen erä Suomi vaihto passariksi Eemi Tervaportin ja Ojansivu sai jatkaa hakkurina. Kermisen upea puolustus sytytti Suomen hienoon esitykseen ja ensimmäiselle tekniselle mentiin 8-5 -johdossa. Tästä edettiin Suomen hallinnassa vähitellen kohti erän loppua. Hyökkäys palasi taas tasolleen (55%), kuten myös vastaanottopelaaminen.

Neljännen erä alku oli hienoa lentopalloa ja Suomi nappasi johdon 7-6. Pienten suomalaisvaikeuksien myötä Espanja nousi vielä 10-12 -johtoon. Sammelvuo vaihto aikalisällä Antti Siltalan kentälle Krastinsin tilalle ja Siltala pamautti heti pisteen Suomelle. Suomi kirikin 13-16 -lukemista tasoihin 17-17:ään. Ojansivu otti taas kerran ”tahtipuikon” haltuunsa syöttöpaikalla ja napsutteli pohjat Suomen 20-18 -johdolle. Espanjan tuli vielä tasoihin 22-22, mutta Suomen kantti kesti lopussa paremmin.