Kahdeksan kuukautta sitten yhdysvaltalainen huippupikajuoksija Tyson Gay sai kammottavia uutisia. Hänen 15-vuotias tyttärensä Trinity oli ammuttu kuoliaaksi.

Ammuskelu tapahtui Lexingtonissa parkkipaikalla, Gayn tytär oli täysin sivullinen uhri. Ampujat pakenivat paikalta, mutta poliisi sai heidät myöhemmin kiinni. Trinity oli lupaava pikajuoksija; hän juoksi 100 metrillä 12,15 ja 200 metrillä 25,42.

Neljä miestä sai syytteen, mutta kaikki väittivät olevansa syyttömiä. Oikeusprosessi on yhä kesken.

– En pystynyt lainkaan ymmärtämään, miten tällaista voi tapahtua. Se oli mahdotonta uskoa, Gay sanoo Sports Illustrated -lehdelle.

Pari kuukautta ennen valtavaa tragediaa 34-vuotias Gay oli juossut Rion olympialaisten pikaviestijoukkueessa, mutta kohtalona oli diskaus. Lopettaminen kävi mielessä.

– Mietin lopettamista. Joskus keho ei vain anna ulos sellaista tulosta, mitä itse haluaisi. Tiedän kyllä, että urani on loppusuoralla. Rakastan kuitenkin tätä lajia, joten en pystynyt tekemään lopettamispäätöstä.

Kun oma tytär kuoli, oli palaaminen juoksemisen pariin entistä vaikeampaa.

– Pian tapahtuneen jälkeen tekstasin kuitenkin agentilleni, että haluan jatkaa vielä yhden kauden tyttäreni muistolle. Katsotaan, miltä kroppa sen jälkeen tuntuisi.

Gayn kausi on ollut kuitenkin vaatimaton. Viime kaudella hän juoksi pikamatkoilla ajat 9,97 ja 20,16. Tällä kaudella parhaat tilastokelpoiset ajat ovat toistaiseksi 10,17 ja 20,60. Yhdysvaltain MM-karsinnoissa hän jäi satasella alkueriin ja 200 metrillä välieriin. Vuonna 2009 syntyneet ennätykset ovat hurjat: 9,69 ja 19,58. 2007 hän voitti maailmanmestaruudet 100 ja 200 metrillä sekä pikaviestissä.

Gay on joutunut käymään terapiassa valmistautuessaan tähän kauteen.

– Joinain päivinä olen harjoitellut, toisinaan en, välillä tunteet ottavat vallan. Mutta on hyviäkin päiviä ollut. Yritän edelleen tehdä parhaani saadakseni nämä vanhat jalat liikkumaan. Kun fysiikka on kohdallaan, on vain saatava ajatus mukaan juoksemiseen. Juuri sitä mielentilaa olen nyt hakemassa, Gay sanoo.