Suomen lentopallomaajoukkueen päävalmentaja Tuomas Sammelvuo tiedetään paitsi äärimmäisen päteväksi, myös suurella tunteella joukkueensa mukana eläväksi valmentajaksi. Ja, toisin kuin suomalaisen miehen ”prototyyppi”, Sammelvuo myös uskaltaa näyttää tunteensa julkisesti.

Suomalainen urheilu- ja erityisesti lentopalloyleisö muistaa edelleen hyvin Sammelvuon tunteikkaan haastattelun toukokuun viimeiseltä sunnuntailta. Suomi oli juuri voittanut MM-karsinnan viimeisessä ottelussa turnausisäntä Tshekin erin 3–1 ja varmistanut toisen kerran peräkkäin paikan MM-kilpailuihin.

Ylen kameroiden eteen asteli hämmästynyt ja suuren liikutuksen vallassa ollut päävalmentaja, joka ei meinannut saada sanaa suustaan. Pitkän puhalluksen jälkeen Sammelvuo sai sanottua:

”Mitä tässä voi sanoa?”

Sen jälkeen hän puhalsi uudelleen pitkään ja katsoi kattoon.

”Vaikea sanoa mitään järkevää tällä hetkellä”, päävalmentaja sanoi ääni väristen.

Tämän jälkeen Sammelvuo kiitteli vuolaasti koko joukkuetta, taustatiimiä, lentopalloliittoa ja suomalaisia lentopalloseuroja korostaen, että kukaan ei saavuta mitään menestystä yksin.

”Kaikki menestys lähtee tiimityöstä. Suurimpia hetkiä on saada jakaa näitä tunteita ja juttuja koko loistavan tausttiimin kanssa. Rakastan tätä työtä ja teen kaikkeni, että kasvamme tiiminä”, Sammelvuo sanaili.

Katso alkuperäinen haastattelu tästä linkistä.

Nyt Sammelvuo palasi SuomiUrheilu.comin pyynnöstä vielä hetkeksi noihin tunnelmiin.

– Niiden juttujen pitääkin mennä tunteisiin. Silloin tietää, että niillä asioilla on merkitystä, Sammelvuo sanoi Kuortaneella, missä maajoukkue valmistautuu ensi viikon torstaina alkaviin EM-kilpailuihin.

– Koko MM-karsintaprojekti oli aivan mahtava pätkä! Kaikki meni hienosti, ja onnistuimme koko isolla tiimillä.

[nosto tasoitus=”vasen”]En osaa tätä työnä ajatellakaan. Ympärillä on joka puolella niin hyviä ihmisiä, jotka antavat paljon energiaa, että ei tässä väsy.
Tuomas Sammelvuo[/nosto]

Heti MM-karsintojen jälkeen maajoukkuetta odotti Maailmanliiga. Joukkue saapui Tshekistä Suomeen maanantaina iltapäivällä, ja tiistai-iltapäivänä lähti kymmenen tunnin lento Etelä-Koreaan.

– Olimme satsanneet kaikki fyysiset ja henkiset energiat MM-karsintaan. Kun se projekti päättyi onnellisesti, tuli tyhjä olo. Mutta heti piti jatkaa eteenpäin. Se oli itselleni uusi ja erittäin opettavainen kokemus. Täytyy myöntää, että silloin huomasin, etten ollut heti aivan skarpeimmillani, päävalmentaja sanoo.

Kesäkuun 18. päivänä Egyptissä päättyneen Maailmanliigan jälkeen maajoukkuetta odotti jopa poikkeuksellisen pitkä viiden viikon kesäloma. Tai ainakin tauko samojen naamojen katselusta. EM-kisoihin valmistavalle leirille maajoukkue kokoontui 22. heinäkuuta.

– Kun Maailmanliiga loppui, takana oli 15 kuukautta lentopalloa yhtäjaksoisesti. Lomalla ensimmäinen viikko kotona meni ihan pyöriessä. Mutta sen jälkeen oli tosi kivaa, Sammelvuo kertoo.

Sammelvuo sanoo, ettei ole kokenut varsinaista väsymystä vaativan ja kuluttavan työn takia.

– Minä nautin tästä työstä ihan älyttömästi joka päivä. Enkä osaa tätä työnä ajatellakaan. Ympärillä on joka puolella niin hyviä ihmisiä, jotka antavat paljon energiaa, että ei tässä väsy, päävalmentaja vakuuttaa.

Lue lisää lentopallon EM-kisajuttuja täältä.

Lue lisää lentopallomaajoukkueen valmistautumisesta EM-kilpailuihin SuomiUrheilu.comista huomenna. EM-kilpailut käydään Puolassa 24.8.-3.9. Suomen ottelut alkulohkossa: 24.8. Suomi–Viro, 26.8. Suomi–Puola, 28.8. Suomi–Serbia.