Suomalaisten jymypaukku Latvian Jurmalassa pelattavissa beach volleyn EM-kisoissa jäi muutaman eräpisteen päähän.

Lauantain puolivälierässä tshekkiläispari Kristyna Kolocova / Michala Kvapilová oli suomalaisparia Taru Lahti-Liukkonen / Anniina Parkkinen niukasti 2-1 (21-18, 18-21, 15-12) vahvempi. EM-kisojen viidettä sijaa voidaan kuitenkin pitää huippusaavutuksena.

Lahti-Liukkonen ja Parkkinen nousivat hienosti hävityn ensimmäisen erän jälkeen taistelemaan paikasta mitalipeleihin, mutta vastustaja oli ratkaisupalloissa hieman suomalaisia kylmähermoisempi ja onnekkaampi.

– Toki viimeisen ottelun tappio harmittaa. Peli oli meillä omissa käsissä ja olisimme pystyneet kääntämään sen. Kokonaisuudessaan tämä oli kuitenkin hieno turnaus. Meillä oli täällä monta todella hyvää peliä. Olen ylpeä tästä joukkueesta, Lahti-Liukkonen sanaili tunteikkaana.

Saavutuksen arvoa nostaa se, että Parkkinen pelaa vasta ensimmäistä kokonaista kauttaan Lahti-Liukkosen kanssa. 21-vuotiaan lahjakkuuden nousu kansainväliselle tasolle on ollut hienoa seurattavaa.

– Pieksämäen rannoilta tämä sai aikoinaan alkunsa. Siellä hinkattiin isin kanssa tekniikoita kuntoon. Kovasti olen tehnyt töitä ja kiva, että olen päässyt jo näin pitkälle. Kyllä se Tokiokin on jo mielessä käynyt, Parkkinen tuumaili.

Sopeutuminen Lahti-Liukkosen ja Riikka Lehtosen tiimiin on vähintäänkin onnistunut. Kolmikko on vaihdellut pareja ja kiertänyt kansainvälisiä turnauksia eri koostumuksilla. Parkkinen ja Lahti-Liukkonen nappasivat kuukausi sitten voitot CEV:n Masters-turnauksesta Turkin Alanyasta sekä viikko sitten SM-kultaa Jyväskylästä.

Suomalaisen beach volleyn tila näyttää valoisalta

– Vaikka meillä ei ole Ansun kanssa kovinkaan monta yhteistä turnausta, on yhteispeli loksahtanut hyvin paikoilleen. Se on jo nyt hyvällä tasolla, ja jatkossa pystymme varmasti vielä parempaan, Lahti-Liukkonen jutteli.

Suomalaisen beach volleyn tila näyttää muutenkin valoisalta. Naisissa päästiin MM-kisoihin ja useampi pari taistelee EM-tasolla. Miehissä Jyrki Nurminen ja Pekka Piippo ottivat selkeän askeleen kohti kärkeä selviytymällä EM-kisoihin. Myös nuorissa arvokisaedustus löytyy kaikista ikäryhmistä, niin tytöissä kuin pojissakin.

– Kyllähän tämä kesä on ollut huikea – MM-kisojen yhdeksäs sija sekä EM-kisojen puolivälieräpaikka. Toki molemmissa olisi ollut mahdollisuus mennä vielä pitemmälle. Lähden rakentamaan tulevaisuutta luottavaisin mielin. Ensimmäinen asia on kartoittaa naisten pelaajatilanne. Tarvitsemme ryhmään ainakin yhden pelaajan lisää. Kolmen vuoden kuluttua olisi sitten tarkoitus olla mukana isoissa kisoissa, päävalmentaja Kai Liukkonen paljasti viitaten Tokiossa pidettäviin olympialaisiin.

Lajin suosion kasvua kuvaa hyvin noin satapäisen äänekkään sinivalkoisen fanijoukon mukanaolo Jurmalassa.

Lähde: Lentopalloliitto