Tänään käynnistyvä Tour de Ski on kärsinyt etenkin suomalaisten kohdalla poissaoloista.

Jo hyvissä ajoin oli selvää, että Matti Heikkinen, Riitta-Liisa Roponen ja Riikka Sarasoja-Lilja eivät Keski-Euroopaan lähde. Krista Pärmäkosken poisjäänti oli sairastelujen vuoksi hilkulla, mutta Sami Jauhojärvestä ja Lari Lehtosesta flunssa vei voiton.

Hiihtäjälegenda Juha Mieto on mietteliäänä Jauhojärven poisjäännin vuoksi.

– Harmin paikka, että Jauhojärvi joutui jäämään kisoista pois. Hänellä olisi ollut todella hyvät mahdollisuudet vaikka mihin, Mieto huomauttaa SuomiUrheilulle.

Miesten puolella suomalaisten toiveet jäävät lähinnä yhden nuoren miehen harteille.

– Jää nähtäväksi, miten nuori kaveri kisassa pärjää. Jo ensimmäinen kisa antaa aika paljon osviittaa siitä, missä iskussa (Iivo) Niskanen on, Mieto pohtii.

Miedon mukaan miesten kisassa on mahdotonta sanoa selvää etukäteissuosikkia.

Dario Cologna on aina ollut Tour de Skillä vahva. Norjalaiset ovat kovia, mutta mitä tekevät venäläiset. Joku lyly alkaa lykkiä heidän kohdallaan? Tällä kaudella on ollut monta hiihtäjää, jolla on ollut aika vaisut näytöt, Mieto pyörittelee.

Naisissa suosikkien luetteleminen on nopeaa.

Marit Björgeniltä Tour de Skin voito puuttuu ja sen hän takuulla haluaa. Mutta Therese Johaug on niin mahdottoman hyvä siinä loppunousussa. Sanoisin niin, että Björgenillä pitää olla vähintään kahden minuutin kaula ennen päätöskilpailua voittaakseen koko kisan, Mieto sanoo.

Björgenin ja Johaugin takana kaikki on auki.

– Sitten pitäisi tulla jo meidän hiihtäjiämme. Kerttu Niskanen ja Krista Pärmäkoski ainakin, Mieto painottaa.

Miesten kisassa suomalaisista hiihtävät Niskasen lisäksi Perttu Hyvärinen ja Ville Nousiainen. Naisissa muut edustajamme ovat Anne Kyllönen, Laura Mononen ja Aino-Kaisa Saarinen.

Jukka Malm