Suomen alle 19-vuotiaiden poikien MM-joukkue voitti ikäluokan maailmanmestaruuden eilen sunnuntaina Helsingborgissa päättyneessä MM-turnauksessa vakuuttavan esityksen jälkeen kaadettuaan Sveitsin peräti 13-3 (3-1, 6-1, 4-1). MM-kulta on ikäluokassa Suomelle kolmas kautta aikain.

– On vähän tyhjä ja haikeakin fiilis. Tämä on ollut se tavoite, jonka eteen on tehty kaksi vuotta tiiviisti hommia. On kuljettu poikien kanssa pitkä matka, kertoo päävalmentaja Heikki Luukkonen.

– Tavoite oli pelata tämän ryhmän paras peli tänään. En ole ihan varma onnistuttiinko siinä, mutta kohtuullisen hyvä ja riittävä suoritus kuitenkin.

Luukkonen kehuu koko joukkueensa asennetta ja kiittelee taustahenkilökunnan panosta.

– Pojat ovat olleet tavoiteorientoituneita. Nuoria, innokkaita, halukkaita oppimaan uutta ja tehneet kovasti duunia. Mahtavia persoonia, joista on toivottavasti salibandyhuippuja kasvamassa. Ja tietenkin loistava taustatiimi, jossa kaikki hoitavat hommansa. Meillä on sellainen veljeys, että tapahtumiin on ollut hienoa tulla ja väliaikanakin olemme olleet paljon yhteyksissä, päävalmentaja jakaa kiitosta.

Suomi ei hävinnyt viidestä MM-ottelustaan yhtään ja finaalikin oli nuorten taitureiden yksipuolinen esitys. Vahvasti loppuottelun aloittanut Suomi irtosi vastustajasta jo viiden minuutin kohdalla Rasmus Kainulaisen ja Otto Lehkosuon osumilla ja Sveitsin kavennuksen ylivoimalla kuittasi ottelun parhaana palkittu Ville Lastikka.

Toisessa erässä Miska Mäkinen taituroi kolmen pelaajan keskeltä läpi ja nosti pallon tyylillä rystypuolelta verkkoon. Sveitsi tuli ylivoiman aikana vielä kahden maalin päähän, mutta sitten Suomen vyörytys oli eilen Ruotsin välierässä kaataneille sveitsiläispojille liikaa.

Suomi latoi viisi maalia ennen viimeistä taukoa ja numerot repesivät 9-2:een. Kolmas erä oli enää muodollisuus, jossa joukkue pystyi valmistautumaan jo voitonjuhliin. Lastikan kolmannen finaalimaalin jatkoksi verkkoa pöllyttivät vielä Juho Sorri, Teemu Metsälä hienolla suoraan ilmasta tehdyllä ohjurilla ja loppuluvut naulasi Oskari Heikkilä.

Suomen ylivoimaisuus näkyi myös All Star -valinnoissa. Maailmanmestarijoukkueesta kuusikkoon äänestettiin peräti neljä suomalaispelajaa: maalivahti Miro Tuomala, puolustaja Eemil Ukkonen ja hyökkääjät Rasmus Kainulainen sekä Olli Kinnunen. Kaksi muuta paikkaa menivät hopeajoukkue Sveitsin Micha Baumgartnerille ja Jan Zauggille.

MM-pronssia sai Tshekki, joka voitti Ruotsin jatkoajalla 7-6 (2-2, 3-2, 1-2, 1-0) . Ruotsi jäi ensimmäistä kertaa mitalisijojen ulkopuolelle. Poikien U19 MM-kisoja on pelattu joka toinen vuosi 2001 lähtien.

Lähde: Salibandyliiton tiedote.