Suomen Judoliitto lähettää peräti seitsemän urheilijan suuruisen joukkueen judon MM-kisoihin Kazakstaniin. Kisajoukkueen muodostavat kaksi naista ja viisi miestä.

Joukkue on suurin sitten vuoden 1992 Barcelonan olympiakisojen joukkueen (myös seitsemän urheilijaa) tällä tasolla. Judon MM-kisat käydään 24.-30. elokuuta Kazakstanin pääkaupungissa Astanassa Saryarka Velodromilla.

Suomen joukkueen valmennusjohdossa syyskuun alussa väistyvä päävalmentaja Pascal Tayot ja tehtävän ranskalaiselta vastaan ottava Jaakko Saari vastaavat kisoissa aika kaksijakoisesta joukkueesta.

– Joukkue on todellakin kohtuullisen suuri ja kaksijakoinen: melkein puolet (Katri Kakko, Jaakko Alli, Samuli Viitanen) on nuoria judokoita, jotka kilpailevat ensimmäisen kerran tällä tasolla. Heidän mukaan ottamisella katsomme jo seuraavalle olympiaadille, Saari toteaa.

Kokeneempaa osastoa kisajoukkueessa ovat viidensiin MM-kisoihin lähtevä Jaana Sundberg, kolmansiin kisoihinsa lähtevä Juho Reinvall sekä toisiin MM-taistoihin mukaan lähtevät Eetu Laamanen ja Antti Virta.

MM-kisat ovat jaettavien mitalien ja sijoitusten lisäksi myös tärkeä osa Rion olympiakarsintoja.

Suomen ykkösjudoka Jaana Sundberg hakee ensimmäistä arvokisamitaliaan, kun taas muiden tavoitteet ovat lähinnä otteluvoittojen hakemista. Sundbergin valmistautumista ovat häirinneet loukkaantumiset, mutta ne alkavat olla voitettu kanta.

– Muille urheilijoillemme jo parillakin otteluvoitolla voi tulla mukavia määriä olympiakarsintapisteitä, Saari muistuttaa.

MM-kisahallina toimiva Saryarka Velodrome on normaalikäytössä pyöräilyvelodromi, mutta sitä käyttää kotihallinaan myös mm. koripallojoukkue BC Astana ja se on toiminut myös Aasian kisoissa luisteluareenana. Halli vetää reilut 9000 katsojaa.

Judon MM-titteleistä on oteltu miehissä vuodesta 1956 ja naisissa vuodesta 1980 lähtien. Miehissä kisat ovat nyt järjestyksessään 30:nnet ja naisissa 21:nnet.