Euroopassa suuren suosion vuodesta 2013 saavuttanut liigamuotoinen purjehdussarja saa ensikasteensa myös Suomessa tulevana viikonloppuna Vaasassa, kun Wasa Segelförening isännöi ensimmäistä liigan osakilpailua.

Suomen Purjehdus ja Veneily järjestää tänä syksynä yhdessä Vaasan WSF:n, Turun TPS:n ja Helsingin NJK:n kanssa Suomen ensimmäisen Purjehdusliigan, jossa 12 seurajoukkuetta kilpailevat vastakkain kolmen ratapurjehdusviikonlopun aikana. Euroopassa liigan suosio on levinnyt kulovalkean tavoin, sillä tänä vuonna liigaa purjehditaan 14 maassa. Suomen lisäksi ensikertaa liiga nähdään myös USA:ssa.

Tulevana viikonloppuna 22.-23.8 Vaasassa kilpaillaan komealla kolmihenkisellä J-22 veneellä, jotka paikallinen seura on järjestänyt joukkueiden käyttöön. Kisat ovat lyhyitä lleet-race tyyppisiä kisoja, joiden kesto on sääolosuhteista riippuen n 10-15 minuuttia.

Vaasan Vaskiluodossa oli perjantaina jo liigahumu päällä. Useat joukkueet ovat saapuneet paikanpäälle harjoittelemaan tänään, sillä huomenna päästään tosi toimiin.

– Kaikki alkaa olla valmista huomista varten, keli on hieno ja tunnelma on juuri sellainen kuin pitää – jännitystä ilmassa, hyvä henki ja energinen fiilis, kuvailee Suomen Purjehdus ja Veneilyn valmennuspäällikkö Thomas Hacklin Suomen Purjehdus ja Veneily ry:n tiedotteessa.

Liiga on ainutlaatuinen liiton ja sen jäsenseurojen yhteisponnistus, jonka avulla myös suomalaiset veneilyseurat voivat kohdata uudella tapaa. Lokakuussa Helsingissä käydään finaali, joka ratkaisee liigahistorian ensimmäisen mestaruuden.

– Suomalaisille liigamuoto on urheilussa tuttu. Purjehdukselle tämä on uutta ja toivomme, että tämä virkistää monipuolista purjehduskenttää entisestään ja tuo lajin pariin uusia ihmisiä, Hacklin toivoo.

Liigan yhteistyökumppani SAP mahdollistaa seurannan myös live-streamina. Vaasan osakilpailua voi seurata SAP Sailing Analyticsin avulla livenä osoitteessa: http://www.sapsailing.com/gwt/Home.html#EventsPlace

Vuoden 2015 liigaan osallistuu 12 seuraa ympäri maata. Joukkuemiehistöt koostuvat 3-4 henkilöstä. Mitään painorajoituksia miehistöillä ei ole. Seurat saavat vaihtaa miehistöjäseniä kilpailusta toiseen, mutta miehistön jäsenet voivat edustaa vain yhtä seuraa.

Vuoden 2015 joukkueet ovat :
– BSS Borgå Segelsällskap
– ESF Esbo Segelförening
– HSK Helsingfors Segelklubb
– HSS Helsingfors Segelsällskap
– KuoPS Kuopion Pursiseura
– LPS Lahden Purjehdusseura
– NJK Nyländska Jaktklubben
– N Näsijärven Purjehdusseura
– RPS Rauman Purjehdusseura
– TPS Turun Pursiseura
– WSF Wasa Segelförening
– ÅSS Åländska Segelsällskapet
Suomen Purjehdusliigan kilpailuohjelma: Vaasa 22.-23. elokuuta, Turku 26.–27. syyskuuta ja Helsinki 9.-11. lokakuuta.