Miesten lentopallon joka neljäs vuosi pelattava Maailmancup käynnistyy tiistaina Japanissa. Mukana on 8.-23.9. pelattavassa turnauksessa 12 joukkuetta, jotka kohtaavat todella tiivistahtisessa turnauksessa kertaalleen kaikki toisensa.

Maailmancupin mitalien lisäksi panoksena on kahdelle parhaalle paikka ensi kesän Rion olympiaturnaukseen. Tätä myötä turnauksella on oma merkityksensä myös Suomen maajoukkueelle.

Jos turnauksessa mukana olevista eurooppalaisjoukkueista (Puola, Venäjä, Italia) 1-2 saa olympiapaikan, on/ovat joukkueet poissa tammikuun Euroopan olympiakarsinnoista. Tällä hetkellä Suomi kisaa viimeisestä karsintapaikasta Belgian ja Slovakian kanssa lokakuun EM-kisoissa.

Maailmancupissa ovat eurooppalaisjoukkueiden (Puola mukana maailmanmestarina ja Venäjä sekä Italia Euroopan rankingin perusteella) lisäksi isäntämaa Japani, Iran, Australia, Argentiina, Venezuela, Kanada USA, Egypti ja Tunisia. Maailman rankingin ykkönen Brasilia ei ole mukana, koska sillä on jo isäntämaana varma olympiapaikka Rioon.

Turnauksen pelejä pelataan viidellä paikkakunnalla: avausviikolla Hiroshimassa ja Hamamatsussa, toisena Osakassa ja Toyamassa sekä kolmantena viikkona Tokiossa.

Suomen Mestaruusliigasta tuttuja pelaajia turnauksessa ovat ex-lakkapää Luke Perry Australian liberona ja ex-loimu Venezuelan passari Jose Carrasco.

Maailmancup pelataan nyt 13. kerran. Ensimmäisen kerran se pelattiin Puolassa 1965 ja toisen kerran 1968 Berliinissä. Tämän jälkeen (1977 lähtien) turnaus on pelattu aina Japanissa.

Venäjä puolustaa mestaruutta viime kerralta (2011) voitettuaan turnauksen ennen Puolaa ja Brasiliaa. Eniten voittoja turnauksesta on Neuvostoliitolla, neljä kappaletta.

Turnauksen loppujärjestyksen määrittelee ensin voitetut ottelut, sen jälkeen saavutetut sarjapisteet ja sen jälkeen eräsuhde.

Lähde: Lentopalloliiton tiedotus