Suomen Urheiluliiton (SUL) toimitusjohtaja Jarmo Mäkelä esitteli liiton hallitukselle ensi kauden toimintasuunnitelman rungon, johon liittyi analyysi kuluvasta kaudesta. Vielä meneillään olevasta kaudesta Mäkelä poimi tukun keskeisiä onnistumisia.

– Siirtymä perinteisestä lajivalmennuksesta kohti kaupunkivalmennuskeskuksia saatiin tukevasti liikkeelle. Alueen suurseurojen ja akatemioiden kanssa yhteen linkittyneet keskukset toimivat jo Helsingissä ja Jyväskylässä. Uusi keskus on suunnitteilla Tampereelle, Mäkelä toteaa SUL:n verkkosivujen mukaan.

– MM-kisoissa pysyttiin mitalikannassa, ainoana Pohjoismaana. 19- ja 22-vuotiaiden EM-kisoista Suomen joukkueet saalistivat yhteensä kolme mitalia ja 26 pistesijaa, kun tavoite oli neljä mitalia ja 13 pistesijaa.

Mäkelä kiitteli erityisesti EM-joukkueiden hyvää onnistumisprosenttia.

– 22-vuotiaiden EM-joukkueesta 74 prosenttia ja 19-vuotiaiden joukkueesta peräti 86 prosenttia urheili vähintään omalla tasolla, Mäkelä muistuttaa.

Kauden onnistujiin Mäkelä nosti myös seuravalmennuksen, joka on tuottanut useita Lauri Tuomilehdon, Markus Teijulan, Toni Keräsen, Elina Lampelan ja Wilma Murron tapaisia lahjakkuuksia.

Kotimaisessa huippuyleisurheilussa riittää myös haasteita.

– Miesten kansallinen tulostaso kyntää syvällä, mikä korostuu sileillä juoksumatkoilla. Pientä huolta aiheuttaa myös miesten keihäänheiton ehtyvä haastajataho sekä nykyinen ”elämäntapa”, joka helposti rämettää urheilijan palautumista. Näin siksi, että sellaiset asiat, kuin säännöllinen yöni ja ruokavalio eivät kaikilla ole kunnossa, Mäkelä sanoo.

Lähde: yleisurheilu.fi