EM-kisoissa yleispelaajan roolissa pelannut Urpo Sivula loukkasi akillesjänteensä viime viikon tiistaina pelatussa Italia-ottelussa. Loukkaantuminen tapahtui hyökkäystilanteessa, jossa hän kaatui askeltaessaan vauhtia nelospaikan hyökkäykselleen. Tilanne näytti ulospäin melko harmittomalta, eikä Sivulakaan heti tajunnut, kuinka vakavasta loukkaantumisesta oli kyse.

– En tuntenut kauheasti mitään siinä tilanteessa. Jalka vain meni sellaiseksi lötköksi. Ajattelin heti, että jotain meni rikki, mutta ihan näin pahaan loukkaantumiseen en osannut varautua, muistelee Sivula.

Italian päässä Sivulan jalkaan laitettiin teippaukset, mutta varsinainen leikkausoperaatio hoidettiin vasta torstaiaamuna Suomessa. Alustavan toipumisennusteen mukaan paluu pelikentille on mahdollinen aikaisintaan muutaman kuukauden kuluttua keväällä.

– Kipsi lähtee pois ensi viikolla, mutta toipuminen pelikuntoon menee ainakin maalis -tai huhtikuun tienoille, Sivula toteaa.

Pahimmassa tapauksessa koko kausi voi siis Sivulan osalta olla taputeltu, ennen kuin se ehti kunnolla edes alkaa.

– Paljon tietysti riippuu myös itsestä, mutta kauheasti sitä toipumista ei pysty nopeuttamaan. Pitää vain olla kärsivällinen, koska jos kuntoutus menee huonosti, niin voi olla, ettei jalka palaudu enää ollenkaan semmoiseksi hyväksi. Täytyy ottaa siis tarkasti tuo kuntoutus.

EM-kisojen edetessä Sivulan pelaaminen meni nousujohteisesti eteenpäin. Tulivoimaiselle yleispelaajalle olisi ehdottomasti ollut käyttöä tammikuussa jatkuvissa Berliinin olympiakarsinnoissa, jotka jäävät nyt siis Sivulan osalta väistämättä väliin. Hänellä riittää kuitenkin uskoa siihen, että maajoukkue pystyy sijoittumaan kivikovassa Berliinin turnauksessa kolmen parhaan joukkoon, mikä olisi edellytys olympiahaaveen elossa pysymiselle.

– Berliinin karsinnat ovat melkein niin kuin toiset EM-kisat. Kova homma se on, mutta mikään ei ole ikinä mahdotonta. Tarvitaan vain hyvä alku ja siitä eteenpäin lumipalloefekti, niin kyllä siellä on ihan mahdollista päästä kolmen sakkiin, puntaroi Sivula luottavaisena.

Kolmen sakkiin pääsykään ei vielä automaattisesti tuo olympiapaikkaa, sillä ainoastaan turnauksen voittaja menee suoraan olympialaisiin. Toiseksi ja kolmanneksi sijoittuneet jatkavat paikan tavoittelua vielä maailmankarsintojen kautta. Reitti kuulostaa varsin haastavalta, mutta Sivulalla on selkeä näkemys siitä, mitä kovissa kansainvälisissä peleissä menestyminen edellyttää Suomelta.

– Kovia maita vastaan pitää vain onnistua laajalla rintamalla. Esimerkiksi EM-kisoissa itselläni kulki hyvin Italiaa vastaan, ja vastaavasti muissa peleissä taas Ojansivulla kulki hyvin. Yksi mies ei kuitenkaan pysty kovimpia maita kaatamaan. Meidän pitää saada hyvä päivä osumaan koko porukalle, niin silloin ei hirveän monesta maasta välttämättä olisi edes vastusta meille.

Maajoukkueen lisäksi myös Vammalan Lentopallo koki Sivulan loukkaantumisen myötä valtavan takaiskun. Tähän kauteen hurjasti satsannut sastamalalaisjoukkue oli laskenut paljon Sivulan varaan.

– Vaikka en ole täällä edes pitkään vielä kerennyt olla, niin VaLePa on seurana hoitanut asiat niin hienosti, että jotain on annettava takaisinkin, Sivula lupailee.

Hän itse kääntääkin katseen jo kohti kevättä. Mestaruusliigan taso on tällä kaudella kenties kovempi kuin koskaan aiemmin, ja Sivulan tasoisen pelaajan saaminen takaisin pelikuntoon olisi äärimmäisen tärkeä asia VaLePalle.

– Eivät tämmöiset vastoinkäymiset ole oikeastaan ikinä ottaneet minulta mitään pois. Eli yritän kyllä laittaa taas itseni ihan täyteen kuntoon. Ja miksen tietysti parempaankin kuin aiemmin, Sivula päättää.

Lähde: Lentopalloliitto