Suomen miesten lentopallomaajoukkue avaa Saksassa pelattavan olympiakarsintaturnauksen tiistaina Venäjää vastaan. Hallitsevan olympiavoittajan lisäksi Suomen kanssa samassa alkulohkossa pelaavat Bulgaria sekä tuore Euroopan mestari Ranska.
Bulgaria kohdataan keskiviikkona, Ranska on vuorossa torstaina. Toiseen lohkoon on sijoitettu isäntämaa Saksa, hallitseva maailmanmestari Puola, Serbia sekä Belgia.
– Kyseessä on kautta aikojen kovatasoisin karsintaturnaus, jossa Suomi on ollut, ennakoi sinivalkoisten päävalmentaja Tuomas Sammelvuo.
– Olen ylpeä, että joukkueemme on täällä mukana.
Molempien lohkojen kaksi parasta joukkuetta etenevät ensi lauantain välieriin. Vain sunnuntain loppuottelun voittajalle on luvassa suora paikka Rion olympiakisoihin, kakkonen ja kolmonen pääsevät kuitenkin keväällä Japanissa pelattaviin jatkokarsintoihin.
Suomen joukkue vietti joulukuussa kahden viikon onnistuneen leirijakson Kuortaneen Urheiluopistolla, joten Sammelvuo voi marssittaa ryhmänsä luottavaisin mielin Berliinin Max-Schmeling -halliin.
– Päivä päivältä olemme mukautuneet paremmin joukkueeksi – niin pelaajat kuin muu staffikin. Haluamme yhdessä luoda edellytykset menestymiselle, Sammelvuo pohtii.
Syyskuun EM-ryhmästä ovat poissa maajoukkuetehtävistä luopuneet Olli Kunnari ja Mikko Oivanen sekä akillesjänneoperaatiosta toipuva Urpo Sivula. Uusia vastuunkantajia kapteeni Antti Siltalan rinnalla yleispelaajaosastolla ovat Niklas Seppänen, Elviss Krastins ja Eemeli Kouki.
– Meillä on tosiaan joitakin muutoksia joukkueessa, mutta tämä on myös hieno mahdollisuus uusille pelaajille nousta esille, päävalmentaja toteaa.
Suomi lähtee haastajana tiistain avauspeliin Venäjää vastaan. Vastustajan tähtipelaaja Dmitri Muserski on poissa turnauksesta henkilökohtaisista syistä. Näitä syitä itänaapurin päävalmentaja Vladimir Alekno ei lähtenyt kertomaan.
– Voitte olla yhteydessä suoraan Venäjän lentopalloliiton puheenjohtajaan, Alekno sanoi lyhyesti.
Tiistain ottelu on ennakolta hyvin samanlainen kuin EM-kisojen ottelu Venäjää vastaan. Molemmat joukkueet nojaavat hyvään syöttöön. Myös vastaanoton kestäminen kovien pommien edessä on tärkeää.
– Meidän pitää rajoittaa hakkuri Maksim Mikhailovin tehoja, Sammelvuo paljasti.
Lyhyen valmistautumisjakson vuoksi pelaajien henkilökohtaisella kunnolla ja vireellä on ratkaiseva merkitys.
– Pidämme koko turnauksen ajan asiat mahdollisimman yksinkertaisina ja etenemme peli kerrallaan, Sammelvuo sanoi.
Alkulohkon ohjelma on tiivis, ottelut pelataan peräkkäisinä päivinä. Suomen välipäivä on vasta perjantaina. Tuomas Sammelvuon fokus on kuitenkin selkeä.
– Emme tuhlaa energiaa asioihin, joihin emme itse pysty vaikuttamaan. Otteluohjelma on yksi niistä. Keskitymme vain olennaiseen ja pyrimme saamaan joukkueesta kaiken mahdollisen tehon irti.
Suomen alkulohko-ottelut Berliinissä
ti 5.1. klo 16.00 Suomi-Venäjä
ke 6.1. klo 16.00 Bulgaria-Suomi
to 7.1. klo 21.30 Ranska-Suomi
Lähde: Lentopalloliiton tiedote