Suomi otti sunnuntaina lentopallon Maailmanliigan kesän toisen turnauksen päätöspelissä Egyptin Kairossa historiallisen voiton Japanista erin 3-1 (25-18, 31-29, 22-25, 25-21).

Näin Suomi kuittasi Osakassa viikko sitten kärsityn tappion Japanille heti seuraavalla yrityksellä.

Voitto Japanista oli historiallinen, sillä se oli ensimmäinen sitten vuoden 1981. Tämän jälkeen Japani oli voittanut kaikki 11 joukkueiden kohtaamista, joista tosin vain kolme viimeisen 23 vuoden aikana. Nämä pelit olivat Nagoyassa Maailmanliigassa 2013 ja viikko sitten Osakassa.

Nyt huippumaista Suomella on ns. uutena aikana 2006 jälkeen kaatamatta enää Ranska ja Italia.

Päävalmentaja Tuomas Sammelvuo:

– Hymyilyttää valtavasti. Hyvin tunteikas reissu takana kotimatka poislukien. Upea fiilis koko tiimin toiminnasta kahden viikon aikana. Eilinen Turkki-tappio oli todella raskas pala kaikille, mutta siitä noustiin upeasti. Tuo kopin voima on tällä hetkellä aika kova. Tänäänkin oli tosi väsynyttä porukkaa, mutta saimme toisista voimaa. Nämä on jopa suurempia asioita kuin voitot ja tappiot.

Suomen saalis toisena viikonloppuna oli avausviikonlopun tapaan kaksi voittoa ja yksi tapio. Pistepussiin tuli lisäystä komeat seitsemän pistettä.

Näin ennen ensi viikonlopun viimeistä turnausta Tampereella Suomen saalis on 12 pistettä: neljä voittoa ja kaksi tappiota. Se riittää 12 joukkueen sarjassa neljänteen tilaan Kanadan, Turkin ja Hollannin jälkeen.

Japani oli hävinnyt molemmat Kairon ottelunsa ennen Suomen kohtaamista 2-3. Kotiturnauksessaan Osakassa Japani voitti Suomen (3-0) lisäksi Korean (3-0), mutta hävisi Kuuballe 2-3.

Suomen suurimpia sankareita uroteossa olivat tällä kertaa passari Eeemi Tervaportin ohessa keskitorjujat Tommi Siirilä ja toisessa erässä peliin tullut Sauli Sinkkonen.

Suomen avaus oli jälleen tuttu: Eemi Tervaportti, Lelu Ojansivu, Niklas Seppänen, Elviss Krastins, Tommi Siirilä, Markus Kaurto ja Lauri Kerminen (L).

Suomi nappasi ottelun kolme ensimmäistä pistettä, mutta ensimmäiselle tekniselle aikalisälle mentäessä Japani oli ehtinyt jo johtoon 7-8 odotetulla tavaramerkillään eli mainiolla kenttäpuolustuksellaan.

Suomi pääsi kahden pisteen etumatkalle Siirilän ässäsyötöllä 15-13 ja hetken päästä ero oli kasvanut jo kuuteen pisteeseen (21-15) Krastinsin upealla kurkoituksella nelospaikalta. Erä Suomelle 25-18.

Toisessakin erässä ensimmäiselle tekniselle aikalisälle mentiin Japanin komennossa (6-8). Toiselle tekniselle Suomi oli ehtinyt johtoon 16-15, vaikka syöttövirheitä tulikin kasapäin. Seuraavat kaksi pistettä kairasi kuitenkin Japani ja Sammelvuo turvautui aikalisään. 16-18 -numeroissa Sauli Sinkkonen korvasi Kaurton.

Erän loppuun nähtiin varsinainen vaihtopalloralli, kun Japani pääsi kokeilemaan kuudesti erän katkaisua onnistumatta. Putken katkaisi
Krastins torjumalla Suomelle eräpallon (30-29). Sen Suomi käytti pitkän pallon päätyttyä Japanin hyökkäysvirheeseen.

Yuta Yonemata aloitti toisen erän kovalla syöttövuorolla johtaen Japanin jo 1-6 -johtoon. Pahimmillaan Japani karkasi jo seitsemän pisteen johtoon (4-11) ennen kuuman suomalaiskirin alkamista. Seuraavista seitsemästä pisteestä Suomi nappasi kuusi (10-12).

Pistettä lähemmäksi (14-15) Suomi ei kuitenkaan enää loppuerässä päässyt ja Japani vei ottelun jatkoille 22-25 -erävoitolla.

Neljännen erän alku oli puolestaan Suomen, mutta 7-4 -johto hupeni työhevonen Shimizun syöttövuorolla. Tekniselle Suomi ehti kuitenkin 8-7 -johdossa.

Japanin otettua kaksi seuraavaa pistettä sai Antti Ropponen kutsun hakkuriksi Ojansivun tilalle ensimmäisen kerran tämän kesän Maailmanliigassa. Tästä Suomi nappasi taas otteen haltuunsa ja kahdella upealla Siirilän torjunnalla Japani oli aikalisän edessä tilanteessa 14-11. Tekniselle ero kasvoi jo viiteen (16-11) Sinkkosen ässällä.

Antti Ropposesta tuli hyökkäyspisteellään 31. suomalaispelaaja, joka on tehnyt pisteen Maailmanliigassa vuonna 2006 alkaneen taipaleen aikana.

Vielä 19-14 -numeroissa erä näytti vahvasti menevän Suomelle, mutta Japani kiri 22-20:een. Sen jälkeen Japani ei enää saanut kuolemaan nelospaikalta ja Suomi kuittasi erän 25-21.