Kalevan kisat järjestetään 18 vuoden tauon jälkeen Oulussa torstaista sunnuntaihin 21.-24.7.

Tero Pitkämäki, Sandra Eriksson, Merja Korpela, Minna Nikkanen, Jussi Viita ja Karin Storbacka voivat osaltaan tehdä suomalaista yleisurheiluhistoriaa tämän vuoden Kalevan kisoissa.

Mikäli Pitkämäki voittaa Raatin kentällä Seinäjoen Seudun Urheilijoille minkä tahansa värisen mitalin, on se hänen 12:s Kalevan kisojen mitalinsa. Nykyisin Pitkämäki jakaa eniten Kalevan kisojen mitaleita voittaneen keihäänheittäjän tittelin Seppo Rädyn, Matti Järvisen ja Paavo Jaalen kanssa 11 mitalilla.

Eriksson on voittanut naisten estejuoksussa yhdeksän peräkkäistä Suomen mestaruutta. Jos hän voittaa myös Oulussa, tulee hänestä Kalevan kisojen yli satavuotisen historian viides urheilija, joka on voittanut samassa lajissa kymmenenä peräkkäisenä vuotena.

Tähän mennessä vähintään kymmeneen peräkkäiseen voittoon ovat kyenneet vain Olli-Pekka Karjalainen moukarinheitossa 15 kertaa peräkkäin, Arto Bryggare 110 metrin aitajuoksussa 11 kertaa peräkkäin, Asta Ovaska kuulantyönnössä 11 kertaa peräkkäin ja Päivi Tikkanen 3000 metrin juoksussa 10 kertaa peräkkäin.

Korpela on Kalevan kisojen menestynein naisurheilija

Moukarinheittäjä Merja Korpela on voittanut Kalevan kisoissa 16 mitalia. Se on naisurheilijoista kaikkein eniten Kalevan kisojen historiassa. Puolet Korpelan mitaleista on kultaisia. Voittaessaan Oulussa nousisi Korpela eniten mitaleja samassa lajissa voittaneiden listalla toiseksi miehetkin mukaan lukien.

Minna Nikkanen tavoittelee seiväshypyssä kymmenettä mestaruuttaan ja yhteensä 13:tta mitaliaan. Hänen ykköshaastajansa Wilma Murto ei kilpaile Oulussa, vaan junioreiden MM-kilpailuissa Puolassa.

Jussi Viita on voittanut Kalevan kisojen korkeushypyssä 11 mitalia. Jos hän ponnistaa mitalikorokkeelle myös Oulussa, sivuaa hän Oskari Frösénin tämän lajin ennätystä 12 Kalevan kisojen mitalia.

Naisten 800 metrillä eniten mestaruuksia on voittanut 1950-luvun juoksijapioneeri Eila Mikola, joka edelleen on aktiivinen veteraaniurheilija. Jos Oulussa kultamitalin voittaa Karin Storbacka, niin hän nousee tasoihin Mikolan kanssa Kalevan kisoissa eniten mestaruuksia tässä lajissa voittaneeksi urheilijaksi.

Eniten Kalevan kisojen mitaleita yhdessä lajissa voittanut urheilija on Kyröskosken Ponnen Matti Yrjölä, joka on noussut kuulantyönnön palkintokorokkeelle 19 kertaa. 78-vuotiaan Yrjölän 23-vuotias henkilökohtainen valmennettava Arttu Kangas tavoittelee Oulussa neljättä peräkkäistä Suomen mestaruuttaan.

Lähde: Yleisurheilu.fi