Tulevana viikonloppuna on Helsingin Jäähallissa tarjolla todellinen lentopallojuhla, kun Suomen miehet taistelevat Ruotsia, Portugalia ja Tanskaa vastaan suorasta paikasta ensi syksyn EM-kisoihin.

Viime viikonloppuna Tanskassa pelatusta ensimmäisestä turnauksesta oli tuliaisina kaksi voittoa ja yksi tappio, joten Suomi lähtee lohkokakkosena karsintojen toiseen osaan. Kolmella kolmen pisteen (3-0 tai 3-1) voitolla suora EM-paikka olisi varma.

Joukkue ei kuitenkaan mieti liikaa lopputulosta – teemana on ollut kasvaa joukkueena, olla vähän parempi kuin eilen.

– Pystyimme kääntämään Portugali-pelin tappion positiiviseksi energiaksi kahteen seuraavaan peliin. Tällaisissa turnauksissa tilanteet vaihtelevat hyvinkin nopeasti. Hyvä fiilis harjoituksissa kantaa varmasti myös onnistumisiin seuraavissa peleissä, päävalmentaja Tuomas Sammelvuo korostaa.

Tanskan turnaus osoitti, että lentopallon taso Pohjoismaissa on nousussa. Jaossa olevista yhdeksästä EM-paikasta käydään todella tasainen vääntö, josta hyvänä esimerkkinä käy perjantaina pelattava lentopallon ”Finnkampen” Suomi-Ruotsi.

– Euroopassa on tällä hetkellä noin 30 maata, joille voit hävitä tai jotka voit voittaa joka päivä. Perjantaina on varmasti tulossa hyvä maaotteluhenkinen tapahtuma, Sammelvuo lupaa.

Helsingin Jäähalli toimi maajoukkueen kotiareenana viimeksi kesän 2013 Maailmanliigassa Portugalia vastaan. Viime vuonna Suomi kaatoi Portugalin kaikissa neljässä kohtaamisessa, mutta lauantain vastustaja on ollut tänä vuonna meitä vahvempi molemmissa otteluissa.

– Sopeudumme pelaamaan missä vain, mutta jäähalli sopii meille erinomaisesti. Siellä on tilaa puolustaa, eivätkä pallot mene kovin helposti kattoon. Myös yleisön kannalta se on mainio paikka seurata huippulentopalloa, päävalmentaja toteaa.

Vaikka Tanska jäi voitoitta kotiturnauksessaan, osoitti joukkue vaarallisuutensa viemällä erän sekä Suomelta että Portugalilta. Suomi kohtaa Tanskan turnauksen päätöspäivänä eli sunnuntaina.

Keskipelaaja Tommi Siirilä pelasi mainion kesän Maailmanliigassa ja jatkoi hyviä otteitaan EM-karsintojen ensimmäisessä osassa. Siirilä on luottavainen Suomen mahdollisuuksiin napata kotiturnauksesta suora EM-kisapaikka.

– Hieno viikonloppu on tulossa. Luvassa on varmasti tasaisia pelejä ja kovia vääntöjä. Uskon, että homma hoidetaan kotiin. Riittää, että pelataan kaikki kolme peliä omalla hyvällä tasollamme. Kotikentästä ja omista faneista on meille suuri apu, Siirilä näkee.

Lohkon voittaja etenee suoraan ensi syksynä Puolassa pelattaviin EM-kisoihin, kakkonen kohtaa lokakuun alussa kaksiosaisessa jatkokarsinnassa toiseksi sijoittuneen joukkueen lohkosta Hollanti, Turkki, Valko-Venäjä, Itävalta.

EM-karsintaturnauksen ohjelma, Helsingin Jäähalli

pe 23.9. klo 15.00 Portugali – Tanska, klo 18.00 Suomi – Ruotsi
la 24.9. klo 15.00 Tanska – Ruotsi, klo 18.00 Portugali – Suomi
su 25.9. klo 16.00 Tanska – Suomi, klo 19.00 Ruotsi – Portugali

Lähde: Lentopalloliitto