Miesten lentopallomaajoukkue aloittaa EM-karsintaurakkansa perjantaina Portugalia vastaan. Lohkon muut joukkueet Sønderborgissa pelattavassa ensimmäisessä turnauksessa ovat isäntämaa Tanska sekä Ruotsi. Suomi isännöi samoja joukkueita Helsingin Jäähallissa 23.-25. syyskuuta pelattavassa toisessa osassa.

Karsintojen voittaja selviytyy suoraan ensi syksynä Puolassa pidettäviin EM-kisoihin, kakkonen pelaa jatkokarsinnat koti-vieraspeleinä lohkon Hollanti, Turkki, Itävalta, Valko-Venäjä kakkosta vastaan.

Hyvä valmistautumisjakso takana

Suomi on valmistautunut huolellisesti EM-karsintoihin leireilemällä koko elokuun Kuortaneen Urheiluopistolla sekä pelaamalla maaotteluita Itävaltaa ja Slovakiaa vastaan. Joukkue matkusti Sønderborgiin jo tiistaina.

– Olemme päässeet harjoitusjakson jälkeen hyvin pelirytmiin kiinni. Pelissä on kuitenkin aina erilainen adrenaliini kuin harjoittelussa. Erilaiset vastustajat ovat valmistaneet meitä hienosti tuleviin karsintoihin, päävalmentaja Tuomas Sammelvuo toteaa.

Vaikka Suomi pelasi hienon kesän maailmanliigassa ja tämän voitti kaikki neljä virallista maaotteluaan, Sammelvuo ei halua puhua suosikin asemasta tai päävastustajasta.

– Totta kai meiltä odotetaan EM-paikkaa, mutta keskitymme peleihin päivä kerrallaan ja kunnioitamme kaikkia tulevia vastustajia. Meillä pitää on kentällä tunne, että voitto ansaitaan. Tulokset ovat aina seurausta hyvästä tekemisestä, Sammelvuo korostaa.

Kuudenteen peräkkäiseen EM-kisapaikkaan päävalmentajalla on yksinkertainen resepti.

– On vain voitettava kaikki pelit sekä oltava vähän parempi kuin vastustajat.

Perjantaina kello 18.00 vastaan asettuva Portugali on Suomelle tuttu vastustaja. Viime vuoden Maailmaliigassa Suomi voitti kaikki neljä joukkueiden välistä kohtaamista, heinäkuussa Portugali oli Tampereella niukasti 3-2 Suomea parempi.

– Portugalin kanssa on pitää olla kärsivällinen. Heitä vastaan pelataan varmasti pitkiä palloralleja, Sammelvuo ennakoi.

Tervaportilla vahva luotto joukkueeseen

Suomen joukkueen kapteeni ja passari Eemi Tervaportti on päävalmentajan kanssa samoilla linjoilla. Kaikki asiat tehdään sekä ennen turnausta että itse peleissä niin hyvin kuin mahdollista.

– Pitkän matkustuspäivän saatiin hyvin levättyä ja ennen viikonloppua meillä on vielä kevyet harjoitukset. Mieli on korkealla, passari sanailee.

Tervaportti ei halua korostaa omaa rooliaan joukkueessa, vaikka toimiikin kapteenina ja koskee pelin aikana palloon kenties useammin kuin kukaan muu.

– Joukkueena mennään eteenpäin, kapteeni tiivistää.

Lähde: Lentopalloliitto