Miesten maajoukkueen libero Lauri Kerminen sekä päävalmentaja Tuomas Sammelvuo eivät ehtineet Helsingin EM-karsintojen jälkeen juurikaan hengähtää, kun työt jatkuivat jo tiistaina parin tuhannen kilometrin päässä Venäjän Krasnodarissa, jossa Kuzbass Kemerovo avasi sarjakautensa.

– On ollut aikamoinen ralli päällä. Yleensä maajoukkuekauden jälkeen on ollut aikaa hiukan puhaltaa, mutta nyt mentiin suoraan aivan erilaiseen ympäristöön ja peleihin, Sammelvuo kertoo.

Venäjän Superliigassa viime kaudella kahdeksanneksi sijoittunutta Kemerovoa voidaan viimeistään suomalaisjoukkueena, sillä Kermisen ja Sammelvuon lisäksi maajoukkueen apuvalmentaja Nicola Giolito hoitaa vastaavaa pestiä nyt Kuzbassin ryhmässä.

– Nicola on tehnyt erittäin hyvää työtä joukkueen kanssa, joten tiesin hänen kauttaan suunnilleen missä mennään.

Kemerovon kausi alkoi makealla 3-1 vierasvoitolla Krasnodarista, jota seurasi sensaatiomainen 3-1 kotivoitto mitalisuosikki Moskovan Dynamosta. Kolmen pelin viikko päättyi maanantaina kotona 1-3 tappioon viime kauden pronssijoukkue Belgorodia vastaan.

– Meillä on ollut positiivinen alku kaudelle. Belgorodiakin vastaan oli mahdollista ottaa pisteitä, mutta muutama virhe tärkeillä hetkillä maksoi meille erävoitot, Kerminen summaa.

– Ihan ei taistelu riittänyt Muserskia ja kumppaneita vastaan, Sammelvuo tunnustaa.

Tuomas Sammelvuo pelasi Venäjällä aktiiviuransa aikana yhteensä neljä kautta, joten maa, kieli ja kulttuuri ovat hänelle varsin tuttuja. Valmentajan työ ja ihmisten johtaminen vieraalla kielellä on haastavaa, mutta samalla myös kiehtovaa.

– Tilanne on nyt aivan erilainen. Etenkin pelin tiimellyksessä pitää miettiä tarkkaan, mitä sanoa ja missä vaiheessa. Tämä on kuitenkin aivan mahtava tilaisuus oppia uutta ja toimia erilaisten ihmisten kanssa. Yritän käyttää tilaisuuden parhaalla mahdollisella tavalla hyväkseni, Sammelvuo innostuu.

Reilun puolen miljoonan asukkaan Kemerovo sijaitsee Keski-Siperiassa ja on yksi Venäjän suurimmista kivihiilen tuottajista. Kaupunki elää ja hengittää lentopalloa, missä Kuzbassin faneilla on merkittävä rooli.

– Meillä on hieno kotihalli ja yleisö. Puitteet ovat muutenkin kunnossa. Olen erittäin iloinen siitä, että ”Late” on joukkueessa. Yritämme yhdessä kehittyä ajatellen myös maajoukkuetta. Tunnelmat ovat muutenkin korkealla. Kesästä jäi huikea fiilis, joten se auttaa pistämään itsensä likoon.

Mielenkiintoinen nimi Kuzbass Kemerovon joukkueessa on Zenit Kazanista lainassa oleva 21-vuotias hakkuri Viktor Poletaev. 197-senttinen vasuri on takonut kolmeen peliin mukavat 77 pistettä.

– Meillä on fyysisesti ihan uskomaton lahjakkuus. Valmennuksen tehtävä on kehittää häntä kohti maailman huippua. Haaste on erittäin mielenkiintoinen ja vastuu iso, Sammelvuo pohtii.

Venäjän Superliigan kärjessä porhaltaa hallitseva mestari Kazan, joka ei ole hävinnyt vielä eräkään. Kuzbass Kemerovon kausi jatkuu ensi viikonloppuna Moskovassa pelattavalla Venäjän Cupin turnauksella.

Lähde: Lentopalloliitto