HPK ja Kokkolan Tiikerit pelaavat historioidensa ensimmäiset lentopallon Mestarien liigan ottelunsa tiistaina Minskissä.

Arpa toi hassusti suomalaisjoukkueille vastaan saman organistaation joukkueet, kun HPK kohtaa Minchankan ja Tiikerit Stroitelin. Molemmat seurat toimivat VC Minskin siipien alla.

Tiikereiden ottelu alkaa Minskissä Suomen aikaa kello 16 ja HPK:n kello 19.

Minchankassa paljon maajoukkuekokemusta

HPK:n vastustaja Minchanka Minsk on aloittanut maansa liigan yhtä vakuttavasti kuin HPK omansa. Minchanka on voittanut ilman erätappioita kaikki neljä otteluaan, kun HPK:n saalis Mestaruusliigasta on ollut kolme voittoa erin 9-0.

Michanka koostuu täysin valkovenäläispelaajista, joista syksyn EM-karsinnoissa pelasi maalleen lopputurnauspaikan jakkuri Aksana Kavalchuk, yleispelaaja Katsiaryna Silantsyeva sekä keskitorjuja Nadzeya Charnavets. Euroopan liigassa viime kesänä lähes koko Minchankan runko oli mukana Valko-Venäjän paidassa.

HPK matkasi Minskiin jo sunnuntaina saadakseen parhaan mahdollisen valmistautumisen.

– Uskon vahvasti, että joukkue on parhaassa fyysisessä ja henkisessä tilassa otteluun lähdettäessä. Valitettavasti emme ole saaneet yhtään videota vastustajasta, valkovenäläiset seurat tuntuvat olevan kovin uskollisia toisilleen. Tiedämme, että joukkue on erittäin vahva, mutta tulemme vastaamaan meidän pelillä. Jos he ovat parempia, sitten kätellään pelin jälkeen ja onnitellaan tietäen, että tarvitsemme itse oppia lisää, HPK:n valmentaja Luca Chiappini kertoo mietteistään.

Minskiläiset karsiutuivat viime kaudella Eurokentilä Challenge Cupissa 1/16 finaaleissa saksalaiselle Wiesbadenille.

HPK:lla odottaisi supermielenkiintoinen vastustaja

Otteluparin HPK – Minchanka voittaja kohtaa todennäkäisesti edellisvuoden Mestarien liigan voittajan ja seurajoukkueiden edellisen maailmanmestarin, turkkilaisen Eczacibasin. Istanbulilainen Eczacibasi pelaa bulgarialaista Maritza Plovdivia vastaan.

Eczacibasi karsiutui viime kaudella Mestarien liigassa neljännesvälierissä hävittyään lopulta hopeaa ottaneelle toiselle istanbulilaisjoukkueelle Vakifbankille.

Tämän 3. kierroksen otteluparin voittaja saa lohkovaiheessa vastaansa Vakifbakin TUR, Dredner SC:n GER ja Uralochka Jekaterinburgin RUS.

Avaustappio alla Tiikereitä vastaan

Tiikereiden vastustaja Stroitel aloitti maansa liigan myös vahvasti voittaen viisi ensimmäistä otteluaan. Viime viikonloppuna joukkue kuitenkin koki avaustappion 1-3 sarjakärkeen samalla siirtyneelle Shakhtar Salihorskille.

Stroitelin joukkue on kahta pelaajaa lukuunottamatta valkovenäläinen: passariksi on hankittu Bosnia & Hertzegovinasta Zeljko Coric ja yleispelaajaksi Ukrainan maajoukkuemies Dmytro Shorkin. Valko-Venäjän maajoukkuemiehiä syksyn EM-karsinnoissa olivat Andrei Radziuk (yp), Pavel Kuklinski (yp), Vadzim Pranko (kt) ja libero Stanislau Zabrouski.

– Edessä on kauden ensimmäinen iso peli. Olemme pelanneet hyviä pelejä Mestaruusliigassa, joissa joukkueen itseluottamus on kasvanut pallo pallolta. Jokainen pelaaja on päässyt käymään kentälle ja onnistumisten kautta on saanu hyvin itseluottamusta. Kesästä asti olemme lähteneet voittamaan joka päivä, eikä Minskin reissu tee tässä poikkeusta, Tiikereiden päävalmentaja Jukka Mäkihannu kertoo.

Stroitelin valmentajana toimii 56-vuotias Aliaksandr Sinhayeuski, joka on myös maajoukkueen päävalmentaja.

Tiikerit ja Stroitel Minsk kohtasivat Challenge Cupissa kaudella 2014-2015, jolloin Stroitel eteni jatkoon hävittyään ensin Kokkolassa 2-3, mutta voitettuaan kotona 3-1. Viime kaudella Stroitel putosi Challenge Cupissa 1/16 finaaleissa turkkilaiselle Istanbul BBSK:lle kultaisen erän myötä.

Tiikereillä palkintona Tshekin matka

Otteluparin Tiikerit-Stroitel Minsk voittaja kohtaa 3. karsintakierroksella Tshekin Dukla Liberecin. Liberec pelasi viime kaudella Mestarien liigan lohkovaiheessa häviten kaikki kuusi otteluaan.

Tämän parin (Tiikerit/Stroitel – Liberec) voittaja selviää 24 joukkueen lohkovaiheeseen. Lohkovaiheeseen selvittyään he saisivat vastaansa Resovia Rzeszowin POL, RCV Berliinin GER ja Lube Civitanovan ITA.

Pelit jatkuvat putoamisenkin jälkeen

Kaikki Mestarien liigan karsinnoissa mukana olevat joukkueet jatkavat pelejään CEV Cupissa pudottuaan karsinnoissa.

Jos HPK putoa Minchanka Minskille, kohtaa se CEV Cupissa otteluparin Mladost Zagreb (Kroatia) – LP Salo voittajan tammikuussa. Jos Tiikerit putoavat, jatkavat he CEV Cupissa italialaista LPR Volley Piacenzaa vastaan joulukuun alussa.

Naisten Mestarien liigassa on mukana kaikkiaan 30 joukkuetta 22:sta eri maasta. Miesten liigassa 36 joukkuetta 25:sta maasta.

Ensimmäisen kerran Mestarien liigassa on mukana nyt kaksi suomalaisjoukkuetta. LP Viesti (LP Salo) oli mukana lohkovaiheessa 2014-2015 ensimmäisenä suomalaisjoukkueensa nykymuotoisessa Mestarien liigassa.

Lähde: Lentopalloliitto