Saksalainen keihään hallitseva olympiavoittaja Thomas Röhler valmistautuu parhaillaan tulevaan kauteen eri asetelmista kuin ennen. Kaikki himoitsevat nyt olympiavoittajan päänahkaa.

– Olin hyvin motivoitunut heti harjoituskauden alussa, tosin ensimmäinen viikko on aina hiukan hankala. Tästä kaudesta tulee erilainen, nyt minä olen se, jonka kaikki haluavat voittaa joka ikisessä kilpailussa. Mutta sitähän urheilu on. Itse haluan heittää vielä pidemmälle kuin viime vuonna, sitten nähdään, mihin se riittää, Röhler sanoo videohaastattelussa IAAF:n nettisivuilla.

Olympiavoittonsa jälkeen hän huomasi muitakin muutoksia elämässään – ja etenkin siinä, miten häneen ja keihäänheittäjiin on alettu Saksassa suhtautua.

– Olen huomannut arvostuksen voittoni jälkeen, minua seurataan nyt paljon enemmän. Olemme kuitenkin iso urheilumaa, eniten jalkapallomaa. Mutta yleisurheilu on myös meille tärkeää, ja voittoni on omalta osaltaan nostanut yleisurheilun arvostusta, vaikka keihäs ei sinänsä ole ollut meillä mikään suuri laji.

– On hienoa, että meillä Saksassa on alettu ymmärtää paremmin keihäänheittoa ja arvostaa sitä. Sen näkee nyt. Samalla on todella hienoa, että olen omalla esimerkilläni saanut paljon nuoria innostumaan heittämisestä, tämä on meillä nyt erittäin voimakkaasti kehittyvä laji.

Saksa onkin noussut viime vuosina keihään ykkösmaaksi maailmassa. Viime kaudella maailmantilaston neljän parhaan joukossa oli peräti kolme saksalaista. Peräti viisi heittäjää ylitti 85 metriä. Tilastoissa 24-vuotiaan Röhlerin takana 22-vuotias Johannes Vetter kiskaisi 89,57 ja 21-vuotias Julian Weber 88,29.

Viidenneksi parhaan saksalaisen tulos oli 85,42, kun esimerkiksi viidenneksi paras suomalainen, Teemu Wirkkala, heitti 81,16.

Erikoinen tie huipulle – erikoistui myöhään

Jostain syystä keihään edelliset olympiavoittajat ovat olleet nuoria. Röhler oli Riossa 24-vuotias, Keshorn Walcott Lontoossa 2012 vain 19-vuotias, sitä edelliset vei Norjan Andreas Thorkildsen, joka oli 2004 Ateenassa 22-vuotias ja 2008 Pekingissä 26.

– Ehkä kyse on siitä, miten keihäänheittoa on alettu lähestyä, tarkoitan enemmän tekniikan ja nopeuden kautta. Keihäänheitto on kehittymässä hiukan eri suuntaan, esimerkiksi meillä Saksassa on todella hyviä nuoria heittäjiä erittäin paljon, Röhler pohtii.

Röhlerin oma tausta on hieman poikkeava, keihäs valikoitui päälajiksi kovin myöhään.

– Aloitin 8-vuotiaana yleisurheilun, juoksin paljon, vaikka kokeilinkin kaikkia lajeja. Olen harrastanut vain yleisurheilua, esimerkiksi jalkapalloa en ole koskaan pelannut.

– Nuorempana en ollut hyvä oikein missään lajissa, kasvoin myöhemmin kuin muut pojat. Itse asiassa kolmiloikka oli ensimmäinen päälajini. Vielä alle 18-vuotiaiden Saksan mestaruuskisoissa hyppäsin kolmiloikkaa, Röhler paljastaa.

– Sitten joku kysyi, mikä on todella se laji, josta eniten yleisurheilussa pidät. Mietin asiaa, ja vastasin, että heitot. Niinpä siirryin heittoryhmään, ja se oli parasta, mitä minulle on tapahtunut.

Myöhäisestä lajivalinnasta huolimatta Röhler heitti jo 19-vuotiaana 76,37. Seuraavan kuuden vuoden aikana kehitystä tuli tasaisesti huimat 15 metriä. Nyt miehen ennätys on Turun Paavo Nurmi Gamesissa viime kesänä heitetty 91,28.

– Mielestäni keihäänheittoon erikoistutaan hiukan liian aikaisin, usein sellaiset urheilijat ajautuvat vammakierteeseen. Erikoistuminen voi tapahtua kuten minulla, vasta myöhemmin. Ensin on hyvä oppia omasta kropastaan paljon, sitten voi alkaa heittämään tosissaan, Röhler opastaa nuoria.