Yhden tyylikkäimmän suomalaisurheilijan komea ura päätökseen – ”Jälkeen jää iso aukko”

© Kuva: Getty Images

Vuosia maailman huipulla hiihtänyt Sami Jauhojärvi jättää jälkeensä ison aukon.

Jauhojärven kilpaura on takana. Mies kertoo päätöksestään hiihtoseuransa Vuokatti Ski Teamin tiedotteessa.

35-vuotiaan konkarin tekemä päätös on helppo ymmärtää.

– Suurin syy lopettamiselle on se, että en usko enää taistelevani kultamitaleista tulevissa olympialaisissa. Ikääntymisen myötä kehittyminen on hidastunut selvästi, eikä yhdessä vuodessa ole enää tehtävissä ihmeitä, Jauhojärvi toteaa.

Maastohiihto on yksi kestävyysurheilun kovimmista ja vaativimmista muodoista. Jauhojärvi rääkkäsi itseään vuosikausia, kunnes seinä tuli vihdoin vastaan.

– Yksi syy lopettamiselle on myös se, että olen väsynyt olemaan useita kuukausia vuodesta niin väsynyt, etten jaksa yhtään mitään muuta kuin harjoitella, nukkua ja syödä. En todellakaan jää kaipaamaan niitä syksyn hetkiä, jolloin olen jopa toivonut loukkaantuvani, jotta saisin vain levätä. Tämä väsymys on kuitenkin ollut edellytys huippukuntoon pääsemiseksi, Jauhojärvi havainnollistaa.

Jauhojärvi voitti Sotshin olympialaissa parisprintin yhdessä Iivo Niskasen kanssa. MM-kisoista mies saavutti kolmea pronssia, kaksi parisprintistä ja yhden viestistä. Henkilökohtainen MM-mitali jäi puuttumaan. Maailmancupissa hän hiihti kertaalleen ykköseksi Trondheimin 50 kilometrin perinteisellä maaliskuussa 2009.

Kilpailullisen menestyksen lisäksi Jauhojärvi on ihastuttanyt urheilun ystäviä valloittavalla persoonallaan. Ylitorniosta kotoisin oleva hiihtäjä on tuonut Tornionlaakson nykymurretta rempseästi esiin rennoilla kommenteillaan lukuisissa haastatteluissa.

Helposti lähestyttävä persoona arvioi omia hiihtojaan letkeään tyyliin, mutta analyyttisesti. Mikäli hiihto ei kulkenut, niin syy oli harvemmin kalustossa tai suksihuollossa – vastaus löytyi useimmiten peilistä. Suoraselkäisyyden lisäksi ainakin suomalaiset ovat osanneet arvostaa ”Mustin” rehellisiä lausuntoja esimerkiksi norjalaisten selityksiin Therese Johaugin dopingkäryn suhteen.

Jauhojärvella on ollut myös merkittävä vaikutus maastohiihdon maineen nousuun Suomessa vuoden 2001 Lahden MM-kisojen dopingskandaalin jälkeen. Jauhojärvi nousi maajoukkueeseen, kun resurssit olivat pienimmillään vuosina 2003-2005. Pitkäjänteisellä työllä, menestyksellä ja persoonallaan Jauhojärvi on antanut kasvonsa suomalaisen mieshiihdon uudelle tulemiselle.

Eemeli Pienimaa


Ota 20 ilmaiskierrosta

Ei omaa rahaa, ei riskiä

  • Avaa pelitili Lucky Dinolle.
  • Saat heti ilman omaa rahaa 20 ilmaiskierrosta Narcos-peliin!
  • Tallettajille lisäksi jopa 400€ bonus + 100 ilmaiskierrosta lisää.