Kansainvälisen voimisteluliiton lajivalikoima laajenee piakkoin. Vielä on kuitenkin epäselvää, että kuinka uusien lajien rantautuminen tapahtuu käytännön tasolla.

Kansainvälinen voimisteluliitto FIG teki äskettäin merkittävän päätöksen kokouksessaan Azerbaidžanin Bakussa. FIG:n tekemän linjauksen mukaisesti sen alaisuudessa kilpaillaan jo ensi vuonna kahdessa uudessa, esteradoilla suoritettavissa lajeissa.

Näiden lajien viralliset nimet eivät ole vielä selvillä. Suunnnitelmien mukaan Obstacle Course Sprintissä kisataan kelloa vastaan. Obstacle Course Freestyle on puolestaan tuomareiden arvostelema laji.

– FIG hakee uusia muotoja voimisteluun. Kansainvälisessä liitossa on herätty siihen, että erityisesti nuorten suosimia lajeja halutaan mukaan, Suomen Voimisteluliiton pääsihteeri Maria Laakso kertoo.

FIG kaavailee, että uusien lajien maailmancup järjestetään jo ensi vuodesta lähtien ja MM-kisat olisivat ohjelmassa vuonna 2020.

Yhteistyössä parkourin asiantuntijoiden kanssa

FIG on konsultoinut uusien lajien tiimoilta parkourin asiantuntijoita. FIG:n uudet lajit eivät kuitenkaan ole parkouria, vaikka niissä onkin samoja elementtejä.

– Kehonhallinta on tuttua voimistelusta, Laakso arvioi yhtäläisyyksiä.

Suomen Voimisteluliiton ja Suomen Parkour ry:n edustajat tapaavat toisensa toukokuun lopulla. Tapaamisen tavoitteena on lisätä tietoisuutta lajien välillä. Osapuolet kartoittavat mahdollisuuksia tehdä yhteistyötä Suomessa.

– Kansainvälisen voimisteluliiton tiedotteet parkouriin pohjautuvien uusien kilpailulajin laatimisesta ovat tulleet yllätyksenä Suomen parkour yhdistykselle sekä koko parkour-yhteisölle. Perinteisesti laaja kansainvälinen parkour-yhteisö, johon Suomi on kuulunut lajin rantautumisesta lähtien, ei kannata kilpailuja, Suomen Parkour ry:n puheenjohtajan Juho Kuusisaari toteaa.

– Olemme avanneet keskustelun yhteistyön hengessä Voimisteluliiton kanssa ja järjestöt tapaavat asiaa koskien pian. SPY julkistaa virallisen tiedotteen asiasta heti, kun tosiasiat ovat selvitetty ja keskustelut kaikkien osapuolien kanssa käyty, Kuusisaari lisää.

Parkouria voisi kuvailla urbaaniksi liikuntamuodoksi, jossa liikutaan kaupunkiympäristössä mahdollisimman sulavasti ja ympäristöä hyödyntäen. Parkour ei ole kilpailulaji.

– Lajin edustajien ja harrastajien keskuudessa ei ole ollut kysyntää kilpailulle. Parkour on laji, jossa pyritään kehittämään omia taitojaan ja harrastamaan lajia kukin omalla tasollaan. Riskit pyritään aina minimoimaan, mutta kilpailuasetelma saattaa ajaa riskinottoon, Kuusisaari toteaa.