Simo Lipsanen siirsi historiaan Pertti Pousin vuonna 1968 tekemän kolmiloikan Suomen ennätyksensä loikkimalla 17,14 Puolan Bydgoszczissa 22-vuotiaiden EM-kisoissa. Tulos riitti EM-hopeaan.

Lipsanen ponnisti EM-finaalissa ensimmäisellään 16,83, toisella 16,70 ja kolmannella 16,58. Neljäs hyppy meni rikki, mutta viides kantoi 17,14 liki tuulettomassa säässä (-0,5 m/s).

– Tunsin jo verryttelyssä, että nyt on hyvä päivä. Siinä tuli ensimmäisen hypyn jälkeen vähän vaisumpia kierroksia, mutta tiesin koko ajan, että kun hyppy napsahtaa kohdalleen, on mahdollista hypätä pitkälle, Lipsanen sanoi.

Ensimmäisten kierrosten aikana Lipsanen yritti korjata pienet tekniset puutteet hypyssä ja onnistui viidennellä kierroksella.

– Lankulle tuloon yritin panostaa ja saada aikaiseksi parempaa kiihdytystä ja kakkosloikkaa. Pitkässä hypyssä loikissa oli hyvin ilmaa ja sain kakkosloikan kantamaan. Siinä hypyssä kaikki losahti kohdalleen, Lipsanen hehkutti.

Ikivanhan SE:n rikkominen ja 17 metrin ylitys olivat helpotus.

– En ole itse ottanut 17 metristä stressiä, mutta nyt loppui myös muiden hössötys siitä. Tämän jälkeen on hyvä lähteä MM-kisoihin. Voi mennä kisoihin rennosti, kun tuo raja on rikottu.

Lähde: SUL