KOMMENTTI: Onko tässä Tero Pitkämäen sauma jopa maailmanmestariksi?

© Kuva: Getty Images
Valioliigassa Arsenal yrittää ottaa Wolvesia kiinni! Lue ennakko ja lunasta talletusbonus!

Tero Pitkämäki on saanut tällä kaudella yhden täysin onnistuneen heiton, kun hän kiskaisi juhannuksena Vaasassa Euroopan joukkuemestaruuskilpailuissa 88,27. Kauden toiseksi paras, 85,34, tuli viikkoa myöhemmin Pariisin Timanttiliigassa, joten kunto on mukavassa nousussa.

Jos katsotaan puhtaasti tilastoja, Saksan 94,44 nakannut Johannes Vetter ja hänen maanmiehensä 93,90 kiskonut Thomas Röhler ovat tavoittamattomissa. Pitkämäki on Lontoon rankingissa sijalla neljä, edellä on vielä kolmas saksalainen, Andreas Hofmann. Hän heitti jo toukokuussa 88,79, sen jälkeen käyrä on ollut pahasti alavireinen; viidessä viime kilpailussa hän on onnistunut heittämään vain kahdessa yli 80-metrisen.

Jos katsotaan puhtaasti tilastoja, Saksan 94,44 nakannut Johannes Vetter ja hänen maanmiehensä 93,90 kiskonut Thomas Röhler ovat tavoittamattomissa.

Vaikka Vetterin ja Röhlerin tilastot ovat huimia, löytyy niiden takaa tekijä, joka pelaa Pitkämäen pussiin.

24-vuotias Vetter on heittänyt kauden 12 kilpailussaan jo 71 kisaheittoa, vuotta vanhemmalla Röhlerillä kisoja on takanaan myös 12, kisaheittoja 67. Nämä ovat valtavia määriä keihäänheiton kaltaisessa repivässä lajissa. Heidän kilpailutahtinsa on ollut suorastaan järjetön.

Samaan aikaan Pitkämäki on kisannut kauden aikana vain seitsemässä kilpailussa ja heittänyt 38 kisaheittoa. Ero on valtava. Pitkämäki ei myöskään lähde perjantain Monacon Timanttiliigaan – saksalaiskaksikko on siellä jälleen repimässä kroppaansa.

Vaikka Vetterin ja Röhlerin tilastot ovat huimia, löytyy niiden takaa tekijä, joka pelaa Pitkämäen pussiin.

Pitkämäki kilpailee viikonloppuna Kalevan kisoissa kotikentällään Seinäjoella; karsinta on lauantaina ja finaali sunnuntaina, joten teoriassa hän voisi käväistä Monacossa rahastamassa paksu setelitukon. Mutta hän ajattelee vain ja ainoastaan MM-kilpailuja. On selvää, ettei Pitkämäen tarvitse Kalevan kisoissa edes laitaa kaikkea likoon voittaakseen, toki hän haluaa taatusti kotiyleisön edessä sunnuntaina yrittää ainakin pari kertaa nappiheittoa.

Röhlerin otteissa on ollut pieniä väsyn merkkejä ja ailahtelevuutta. Vetter sen sijaan heitti viikko sitten Luzernissa kaikkien aikojen kovimman sarjan, joten häntä ei tunnu kova kisatahti painavan. Tosin heitti Röhlerkin Luzernissa 89,53, mutta perustaso on alkukaudesta pudonnut, kuten varmuuskin. Saksan mestaruuskilpailuissa kolme heittoa jäi kauas 80 metrin rajasta.

Pitkämäki osaa ajoittaa kuntonsa tismalleen – ja nyt hän on selkeässä nousussa. Hän tuskin kilpailee enää Kalevan kisojen ja Lontoon välissä, joten mies on MM-areenalla tuore kuin veneeseen nostettu makrilli. Riittääkö se saksalaisille vai ei, sitä on hankala sanoa. Mutta ainakin se parantaa kokeneen suomalaisen mahdollisuuksia heittää itsensä jopa maailmanmestariksi.

LAURI HOLLO

Valioliigassa Arsenal yrittää ottaa Wolvesia kiinni! Lue ennakko ja lunasta talletusbonus!