Tappiottomasti naisten lentopallon Euroopan liigassa tänä kesänä esiintynyt Suomen maajoukkue on tällä viikolla taas yhä suuremman haasteen edessä. Keskiviikkona ja sunnuntaina naiset kohtaavat Ukrainan kaksiosaisessa finaalissa.

Keskiviikkon ensimmäinen finaali pelataan Helsingissä Pasilan urheiluhallissa kello 18.30 ja toinen sunnuntaina Ivano Frankivskissa Ukrainassa 19.00.

Euroopan liigan mestaruuden voittaa kahdessa ottelussa enemmän sarjapisteitä kerännyt joukkue. Otteluvoitosta 3-0 tai 3-1 saa kolme sarjapistettä, 3-2 -voitosta kaksi ja 2-3 -tappiosta yhden pisteen. Jos sarjapisteet ovat ensi sunnuntaina Ukrainassa pelattavan toisen välieräottelun jälkeen tasan 3-3, pelataan jatkoerä 15 pisteeseen.

– Joukkue halusi vielä yhden viikon yhdessä, joten kesälomat vähän lyhenivät kaikilla, virnisteli päävalmentaja Tapio Kangasniemi voitokkaan välierän jälkeen.

– Haasteet kovenevat ja hyvä niin. Nämä ovat pelaajille hienoja juttuja ja he ovat tämän itse ansainneet. Kävimme pelaajien kanssa sunnuntaisen pelin jälkeen asioita läpi ja totesimme, ettei näitä paikkoja luottokortilla osteta, Kangasaniemi sanoo.

– Luotamme edelleen vahvasti omaan tekemiseen ja täysillä hetkessä eläen vedetään tästäkin ansaittu tulos. Lähdemme finaaleihin erittäin luottavaisina, koska joukkue pystyy tällä hetkellä pelaamaan hyvällä tasolla suurella itseluottamuksella. Joukkue myös reagoi pieniin taktisiin juttuihin koko ajan paremmin. Uskon myös, että sunnuntainen panoksellisen kotipelin pelaaminen oli iso asia meille kaikille. Onneksi sitä saadaan sitä heti lisää, Kangasniemi toteaa.

Finaalivastustaja Ukraina on Euroopan rankingissa sijalla 19., kun Suomen sijoitus on 24. Maailmanrankingissa ero on selkeämpi Ukrainan ollessa 33:s ja Suomen 79:s.

Ukraina voitti oman alkulohkonsa häviten vain yhden erän Ranskalle. Muut lohkon joukkueet olivat Georgia ja Montenegro. Välierissä Ukraina voitti kotonaan Espanjan 3-1 ja varmisti finaalipaikkansa kolmen erän jälkeen toisessa osaottelussa (jonka hävisi lopulta 2-3).

Ukraina selvitti viime kesänä tiensä ensi vuoden EM-kisoihin jatkokarsintojen kautta, mutta tämän kesän MM-karsinnoissa se jäi lohkonsa kolmosena jatkopelien ulkopuolelle.

Kokeneen valmentajan Gariy Yegiazarovin joukkueen runko on varsin nuori, mutta silti hiukan Suomea kokeneempaa. Joukkueen avainpelaajia ovat Puolan liigassa pelaava passari Olena Novgorodchenko, Cannesissa kaksi edellistä kautta pelannut yleispelaaja ja vuoden 2005 nuorten Euroopan mestari Nadija Kodola sekä Severodontshankan hakkuri Karyna Denysova. Joukkueen runko oli kaksi vuotta sitten Universiadien finaalissa häviten tuolloin Venäjälle.

YLE televisioi ottelun suorana TV2:ssa kello 18.25 alkaen. Ottelut selostaa Toni Flink ja asiantuntijana toimii Vesa Kujanpää.

Lähde: Lentopalloliitto