KUORTANE. Suomen lentopallomaajoukkueen päävalmentaja Tuomas Sammelvuo elää unelmaansa.

Ja samaan aikaan mies elää keskellä jatkuvaa dilemmaa.

Sammelvuo saa tehdä työkseen sitä, mitä rakastaa.

Ja se sama työ vie miehen jatkuvasti pois rakkaidensa, perheensä, luota.

Asiasta puhuminen ei selvästikään ole Sammelvuolle kovin helppoa.

SuomiUrheilu-sivuston eilen julkaisemassa jutussa Sammelvuo puhui pitkään voittamisesta ja siitä, mitkä asiat hänen filosofiassaan johtavat voittamiseen.

– Se, miten siihen voittoon päästään ja miten sitä tavoitellaan, tästä hommasta mielenkiintoisen tekeekin. Se on se, mikä ajaa… Kovia juttuja… Sammelvuo huokaili reilu viikko sitten haastattelussamme Kuortaneella.

Voiko dilemma, ristiriita, oikeastaan suurempi olla: rakkaus vie pois rakkaiden luota.

[nosto tasoitus=”oikea”]Kyllä minä tunnen huonoa omaatuntoa perhettäni kohtaan. Lapset kasvavat ja kaikkea… Mutta onneksi on perhe, joka ymmärtää.[/nosto]

– Perheen kanssa on pitänyt tehdä valintoja. Kyllä minä tunnen huonoa omaatuntoa perhettäni kohtaan. Lapset kasvavat ja kaikkea… Mutta onneksi on perhe, joka ymmärtää. Jos se puoli ei olisi kunnossa, olisi todella rankkaa, kahden lapsen isä kiittelee.

– Kun työ vie pitkiksi ajoiksi kauas lähimmistä, pitäisi osata olla läsnä ja arvostaa niitä hetkiä, kun olen kotona. Siinä minun pitää kehittyä, Sammelvuo myöntää.

Valtava uteliaisuus vie miestä

Jotta ihminen on valmis tekemään tällaisia valintoja, toisella puolella vaakakupissa pitää myös olla erittäin painava syy. Sammelvuolla on.

[nosto tasoitus=”oikea”]Uuden tiedon jano on niin kova, että se vaan vie. Tämä valmentaminen vaan ajaa eteenpäin.[/nosto]

– Uteliaisuuteni kaikkea uutta kohtaan on valtava, ja se on päivittäin läsnä. Uuden tiedon jano on niin kova, että se vaan vie. Tämä valmentaminen vaan ajaa eteenpäin – se on kuin huume, Sammelvuo kuvailee.

– Valmentaminen on opettanut katsomaan koko maailmaa uudella tavalla. Mietin paljon, miksi asiat ovat niin kuin ovat.

Tätä nykyä Sammelvuo valmentaa maajoukkueen ohella Venäjän liigan Kemerovoa. Venäläisessä luonteenlaadussa riittää suomalaisille edelleen paljon mysteerejä.

– Siksi minulla onkin kotona odottamassa kirjoja esimerkiksi Venäjän pitkästä historiasta. Haluan ymmärtää, millaisesta kulttuurista sikäläiset pelaajat tulevat, miksi he käyttäytyvät peleissä tai harjoituksissa niin kuin käyttäytyvät, Sammelvuo sanoo.

Milloin olen onnellinen?

Sammelvuo puhuu paljon läsnäolon taidosta, kyvystä kohdata ihminen ihmisenä.

Se on valmentamisessakin yksi tärkeimmistä asioista.

Ja se on sukua hänen toiselle mieliaiheelleen, onnellisuudelle.

[nosto tasoitus=”oikea”]On kiinnostavaa kuunnella ihmisiä ja sitä, millaisia asioita he kokevat onnen lähteenään.[/nosto]

– Paljon puhutaan, että johtaako menestys onnellisuuteen. Mutta kun asia on juuri päinvastoin. Siksi mietin paljon, miten osaisi nauttia elämästä, pienistä hetkistä, ja olla onnellinen, Sammelvuo pohtii.

– Jokainen ihminen kokee varmasti samanlaisia asioita ja tunteita. Siksi on kiinnostavaa kuunnella ihmisiä ja sitä, millaisia asioita he kokevat onnen lähteenään.

Sammelvuo sanoo itse olevansa onnellinen molemmissa työpaikoissaan.

– En voi sanoa, että toinen puoli työstäni olisi toista antoisampi. Se juuri on hienoa, että nämä työt ovat ihan erilaisia, hän korostaa.

Maajoukkueen kanssa ollaan lyhyitä pätkiä muutaman kerran vuodessa, arvokisojen alla toki noin kuukausi kerrallaan. Työ seurajoukkueessa taas on ympärivuotista.

– Maajoukkueessa kaikki pelaavat maalle ja lipulle. Sehän on hienointa, mitä voi olla, eikä motivaatiota tarvitse hakea tai houkutella esiin. Seurassa pelaajat ovat töissä, mikä on myös ihan hyvä motiivi. Mutta aluksi minun oli vähän vaikea ymmärtää, miksen havaitse siellä joka päivä samaa draivia kuin maajoukkueessa.

– Sitten ymmärsin, että sehän on minullekin hieno haaste: miten saan luotua sen saman fiiliksen seurajoukkueeseen. Mutta yksin kukaan ei saa mitään aikaan. Molemmissa hommissa tarvitaan hienoja ihmisiä ympärille. Ilman heitä mistään ei tulisi mitään, Sammelvuo korostaa.

Mies ja kirja laiturin nokassa

Työssään Sammelvuo myös joutuu tekemään vaikeita päätöksiä, jotka liittyvät muiden ihmisten elämään ja uraan urheilijana. Hän valitsee maajoukkueen, ja aina rannalle jää joku hyvä ystävä ja pitkäaikainen luottoihminen. Sammelvuo päättää, ketkä kulloinkin pelaavat, ja joku saattaa aivan aiheesta kokea päävalmentajan ratkaisut epäreiluiksi.

Sammelvuo myöntää, että nämä ratkaisut syövät energiaa ja jopa väsyttävät.

– Siksi minulle on tärkeää, että saan päivittäin pienen huilihetken, jolloin saan olla itsekseni, aivan rauhassa. Esimerkiksi Kuortaneella tykkään istuskella iltaisin laiturin nokassa kuuntelemassa musiikia tai lukemassa.

[nosto tasoitus=”oikea”]Samalla tulee mietittyä kulunutta päivää ja omia tekoja: teinkö asioita oikein, teinkö hyviä tekoja?[/nosto]

– Samalla tulee mietittyä kulunutta päivää ja omia tekoja: teinkö asioita oikein, teinkö hyviä tekoja? Minulle on tärkeää, että niillä asioilla, joita tehdään, pitää olla merkitystä. Tehtyjen tekojen pitää johtaa johonkin, niistä pitää seurata jotakin, päävalmentaja filosofoi.

– Yksi tärkeimmistä kysymyksistäni onkin ”mitä seuraavaksi?” Eli ”mitä tämän jälkeen tapahtuu?” Ja silti sitä huomaa edelleen välillä tekevänsä ihan pöljiä asioita, hän naurahtaa.

Tästä illasta alkaen Sammelvuon suojatit ovat taas tilanteessa, jolloin mitataan kaikkea sitä, mistä päävalmentaja on haastatteluissamme puhunut: Miten on harjoiteltu, onko laitettu joka päivä kaikki mahdollinen likoon voiton saavuttamiseksi, ovatko vireystila ja itseluottamus juuri nyt tapissa, onko tehty asioita oikein?

Ehkä kaikki kiteytyy kysymykseen: onko joukkue Hala Ergo Areenan uumenista kentälle astellessaan onnellinen?

– Minulle uuden tiedon jano on niin suuri, etten tarvitse paljon ollakseni onnellinen, päävalmentaja niputtaa.

EM-kilpailujen avausottelu Suomi–Viro tänään kello 18.30. YLE TV2 klo 18.00, YLE Puhe klo 18.03.

Lentopallon EM-kilpailut käydään Puolassa 24.8.-3.9. Suomen muut ottelut alkulohkossa: 26.8. klo 21.30 Suomi–Puola, 28.8. klo 18.30 Suomi–Serbia. Seuraa SuomiUrheilun juttuja koko kisojen ajan.