KUORTANE. Kaksi yötä. Sitten se taas alkaa.

Suomen lentopallomaajoukkue on jo pitkään odottanut tosipelien, EM-kilpailujen, alkamista. Levollisena, mutta silti sopivaa kutkutusta mahojen pohjassa tuntien.

Kannattajajoukoissa sen sijaan jännitys tiivistyy kohti kisojen alkua niin polttavaksi, että torstaiaamuna Puolan Gdanskiin kerääntyneet fanit eivät ole enää pysyä housuissaan.

Sitten, vihdoin torstai-iltana kello 18.30 Suomen aikaa, suuri hetki taas koittaa. Suomen ja Viron joukkueet astelevat Hala Ergo Arenan estradille, ja joukkueet yhdessä kannattajiensa kanssa kajauttavat kansallislaulut. Sävelmä on molemmissa sama, mutta sanat erilaiset.

Suomen lohko, jossa pelaavat myös Puola ja Serbia, on todella kova. Kisaisäntä Puola on hallitseva maailmanmestari vuodelta 2014, Serbia on kolminkertainen arvokisamitalisti 2010-luvulta (mm. EM-kulta 2011) ja vuoden 2016 maailmanliigan voittaja.

Etukäteen Viroa pidetäänkin lohkon ”helpoimpana” vastustajana. Monet suomalaiset peruspessimistit ovat jopa sitä mieltä, että Viro on ainoa joukkue, jonka Suomi kisoissa voittaa.

Joukkueessa asia ajatellaan, tietysti, aivan toisin.

– Ihmiset eivät ymmärrä, miten kova joukkue Viro on. He ovat nousseet raketin lailla Euroopan kärkeen. Maailmanliigassa Viro voitti kolmosryhmän, ja MM-karsinnassa oli pienestä kiinni, ettei Viro voittanut jopa Venäjää, Suomen kapteeni Eemi Tervaportti muistuttaa.

Tämä ei tarkoita, etteikö Suomen vakaa tarkoitus olisi kukistaa Viro.

Neljän joukkueen lohkoista kolme parasta selviytyy jatkoon, eli teoriassa yhdellä voitolla pitäisi päästä jatkopeleihin. Mutta tämäkään ei ole asia, josta Suomen joukkueessa puhutaan.

– Ei sinne olla lähdössä ottamaan tukkaan! Tervaportti jyrähtää.

– Yksilövertailussa Puola ja Serbia ovat varmaan meitä parempia, mutta joukkueena pystymme panemaan ”isompiamme” vaikeuksiin. Me olemme yhtenäisempi joukkue, kapteeni lupaa.

Suomessa yleinen ajatusmalli menee niin, että Suomi voittaa Viron ja selviytyy jatkoon, ja sopivan vastuksen sattuessa voi yltää edelleen puolivälieriin, muttei pidemmälle.

Yllätys yllätys, tätäkään spekulointia ei kuulla joukkueen jäseniltä.

– Ei meillä ole muutamaan vuoteen ollut varsinaisia tulostavoitteita. Tavoite on pelata omaa parasta peliämme. Kun keskitymme siihen, että teemme kaikki pienetkin asiat tarpeeksi hyvin, tulos seuraa perästä, Tervaportti summaa joukkueen filosofian.

– Aina joku lyö tulostavoitteita pöytään, vaikkemme niistä itse puhukaan. Tärkein asia on, että tässä porukassa kaikki haluavat voittaa!

Lue lisää lentopallomaajoukkueen kuulumisista ja valmistautumisesta EM-kilpailuihin SuomiUrheilu.comista huomenna. EM-kilpailut käydään Puolassa 24.8.-3.9. Suomen ottelut alkulohkossa: 24.8. Suomi–Viro, 26.8. Suomi–Puola, 28.8. Suomi–Serbia.