Norjalainen Andreas Thorkildsen seuraa yhä tarkasti keihäänheiton kansainvälisiä kuvioita. Lontoon MM-kisoihin valmistautuvalle ex-kilpakumppanilleen Tero Pitkämäelle hän pisti osuvan tekstiviestin.

– Andreas tekstasi, että lyö tukijalka kunnolla maahan, Pitkämäki sanoi Lontoossa Suomen joukkueen mediatilaisuudessa.

Pitkämäen kahden edellisen kisan tulokset nähneenä, uransa jo päättänyt moninkertainen arvokisavoittaja lienee halunnut lähinnä kannustaa Pitkämäkeä, jonka kropasta on heinäkuisen flunssan jälkeen puuttunut terävyyttä.

– Pariisin kisan jälkeen tuli kunnon flunssa. Treenasin samalla ja fyysinen suorituskyky lähti romahtelemaan alaspäin. Se jatkoi matkaa aina parin viikon takaiseen aikaan, Pitkämäki sanoo.

Käytännössä se tarkoittaa, että MM-kisojen torstainen karsinta on Pitkämäelle haastava paikka.

– Lähtökohta ei ole huipuin mahdollinen. Minulla heittäminen pohjaa fyysiseen suorituskykyyn. Jos se on heikko, en pysty tekemään kovaa tulosta.

– Nyt on puolentoista viikon ajan pyritty samaan kuntoa takaisin tosi kevyen harjoittelun kautta. Se on mysteeri, onko sitä saatu takaisin.

”Yhtään ei voi säästellä”

MM-kisojen karsintaraja on 83 metriä. Pekingin MM-kisoissa ja Rion olympialaisissa jatkoon mentiin hieman yli tai alle 82-metriselle. Samaa tasoa Pitkämäki povaa torstai-illalle, jolloin Lontoossa kilpaillaan ennusteiden kohtalaisen hyvässä säässä.

– Karsintaa pitää ajatella täytenä kilpailuna. Yhtään ei voi säästellä. Seinäjoen Kalevan kisoissa oli lämmittelyssä hyvä, positiivinen tunne. Jos sen tunteen saisi takaisin, voisi lähteä tekemään jonkinlaista tulosta, Pitkämäki miettii.

Pitkämäen suurin ongelma on, ettei jaloissa ole pitoa, eli terävyyttä.

– Jos ongelma olisi tekniikassa, sen pystyi korjaamaan nopeammin kuin fyysisen vajeen.

Lontoon MM-matkalle Pitkämäki otti mukaansa yhden Pasi Kuusiselta lainamaansa keihään. Se on Orbit Carbon, jolla Aki Parviainen aikanaan heitti Suomen ennätyksen.

– Ensimmäiset hiilikuitukeihäät, jota aikanaan tehtiin, ovat edelleen parhaat. Uusilla ei ole heitetty muita kuin Julius Yegon pitkä heitto, Pitkämäki viittasi kenialaisen Pekingin MM-kisoissa tekemään Afrikan ennätykseen 92,72.

(Lähde: SUL)