Yhdysvaltalainen Matthew Dana menehtyi elokuussa. Ruuminavaus paljasti hänen kuolleen kehonrakentajien suosimaan ravintolisään.

Dana menehtyi 27 vuoden ikäisenä. Tuoreen kuolinsyytutkimuksen mukaan hän kuoli kratomin yliannostukseen. Asiasta uutisoi Men’s Health.

Kratom on kahvinsukuinen puu, jonka kuoresta ja lehdistä tehdään opiaatti-valmistetta. Yhdysvalloissa tuotetta on saatavilla luontaistuotekaupoista.

Kaakkois-Aasiasta peräisin olevaa ainetta käytetään perinteisesti kipulääkkeenä sekä riippuvuuksien hoidossa. Bodarit kokevat aineen lisäävän energiaa ja keskittymiskykyä.

Kuolinsyyntutkijan mukaan Dana kuoli keuhkopöhöön eli miehen keuhkoihin oli kertynyt nestettä. Tutkimuksissa selvisi, että Dana oli syönyt kratomia.

AP:n mukaan kratom on luokiteltu Yhdysvalloissa useassa osavaltiossa ravintolisäksi eikä lääkkeeksi, joten sille ei ole tehty kliinisiä testejä.

Yhdysvaltain elintarvike- ja lääkevirasto FDA:n raportoi vuonna 2014, että kratom voi aiheuttaa hengityksen lamaantumista, oksentelua, hermostuneisuutta, painonmenetystä ja ummetusta. Vieroitusoireet voivat aiheuttaa vihamielisyyttä ja aggressiivisuutta.

Yhdysvaltain huumevalvontaviraston mukaan kratom aiheutti 15 kuolemaa vuosina 2014-2016.

Suomen Sosiaali- ja terveysministeriö siirsi kratomin kiellettyjen psykoaktiivisten aineiden listalle maaliskuussa 2016.