Norjalainen dokumentti Shokki esitettiin Norjan TV2:lla tällä viikolla. Dokumentti kertoo Therese Johaugin dopingkärystä.

Johaug kärysi anabolisten steroidien käytöstä vuosi sitten. Johaug selitti ainetta joutuneen hänen verenkiertoonsa huulirasvan kautta, mitä hän käytti huuliinsa auringon poltettua ne.

Johaug pitäytyy edelleen huulirasvassa perusteluinaan, mutta ottaa ensimmäistä kertaa vastuun sen käyttämisestä itse. Aiemmin syytöksien kohteeksi on joutunut lääkäri Fredrik S. Bendiksen, joka on myös myöntänyt olleensa vastuussa.

– Koin tekeväni oikein, kun kysyin maajoukkueemme lääkäriltä asiasta. Näin olin opetellut toimimaan. Etenkin ulkomailla on tärkeää, että emme toimi itseksemme. Ihmiset tekevät kuitenkin virheitä ja lopulta tajusin olleeni itse vastuussa, Johaug sanoi dokumentissa ruotsalaisen Expressenin mukaan.

Norjalaisella VG-lehdellä kolumnistina kirjoittava Leif Welhaven kokee, että Johaugin oli jo korkea aika tunnustaa oma vastuunsa.

– Jos tämän voi tulkita tunnustuksena, niin jo oli aikakin. Hänen olisi pitänyt sanoa tämä paljon aiemmin, Welhaven sanoi.