Venäjän hiihtolegenda Jelena Välbe uhkailee dopingraportin tekijää Richard McLarenia oikeusjutulla.

Välbe on Venäjän hiihtoliiton puheenjohtaja. McLarenin raportti käynnisti laajamittaiset lisätutkinnat, jotka ovat jo johtaneet koviin rangaistuksiin. Venäläiset ovat menettäneet esimerkiksi Sotshin olympiakisoista jo useamman maastohiihtomitalin (UUTINEN). Lisäksi moni hiihtäjä on saanut elinikäisen olympiapannan. FIS virittelee tänään torstaina tiedotustilaisuutta, jossa se voi heittää venäläiset pihalle maailmancupista.

Venäjän hiihtoliitto odottaa yhä KOK:lta dokumentteja tähtihiihtäjien dopingtuomiosta. Sen jälkeen he saavat vasta tietää, että milloin kansainvälinen vetoomustuomioistuin CAS käsittelee tapaukset.

– Jos me voitamme CAS-jutun Lausannessa, menemme tietenkin eteenpäin ja viemme McLarenin oikeuteen kunnianloukkauksesta sekä väärien faktojen levittämisestä, Välbe jyrisee Izvestija-lehdelle.

Venäjä saalisti Vancouverin vuoden 2010 talvikisoista 15 olympiamitalia. Venäjälle varsin (mitalitaulukon yhdestoista) vaatimattoman mitalisaldon on epäilty olevan yhtenä syynä valtiojohtoisen dopingsysteemin kehittämiselle.

Sotshin kotikisoissa neljä vuotta myöhemmin Venäjä saikin jättipotin kiilaamalla mitalitaulukon ykköseksi peräti 33 olympiamitalilla.

WADA:n nimeämän McLarenin työryhmän julkistaman raportin mukaan Venäjällä on ollut kuitenkin valtiojohtoinen dopingohjelma, joten 33 mitalin saalista on epäilty massiiviseksi huijaukseksi.

Kansainvälisellä Olympiakomitella on ollut kaksi erityistä tutkintaryhmää Denis Oswaldin ja Samuel Schmidin johdolla. Heidän työnsä on jatkunut Venäjän vilpin selvittämiseksi. Tapetilla ovat Sotshin olympialaisissa tapahtunut massiivinen huijaus sekä Venäjän valtiojohtoinen dopingsysteemi.