Nuori kehonrakentaja on menehtynyt käytettyään vaaralliseksi tiedettyä painonpudotusvalmistetta.

Men’s Health uutisoi walesilaisesta Liam Wallisista, joka kuoli vain 24-vuotiaana. Kehonrakennusta harrastanut Wallis löydettiin heinäkuussa kuolleena motellihuoneesta.

Ruumiinavauksessa Wallisin kuolinsyyksi paljastui 2,4-dinitrofenoli, eli tuttavallisemmin DNP. Wallis oli käyttänyt laihdutusvalmistetta, joka sisälsi DNP:tä.

DNP:n on käytetty useissa laihdutusvalmisteissa, koska se kiihdyttää aineenvaihduntaa. Tämä puolestaan johtaa rasvan nopeaan palamiseen ja kehon lämpötilan nousuun.

Alun perin ainetta käytettiin sotatarvikkeiden valmistukseen ja sittemmin muun muassa torjunta-aineena, väriaineena ja puun säilöntäaineena.

DNP luokiteltiin ihmiselle äärimmäisen vaaralliseksi jo vuonna 1938. Aine aiheuttaa lyhyellä aikavälillä uneliaisuutta, pahoinvointia, oksentelua ja nostattaa pulssia. Pitkään jatkunut käyttö aiheuttaa harmaakaihia, maksan vajaatoimintaa ja pahimmillaan johtaa kuolemaan.

Tästä huolimatta ainetta voi ostaa verkkokaupoista ja sitä myydään erityisesti kehonrakentajille, koska DNP polttaa rasvaa nopeasti. Tätä myötä erityisesti nuorten bodarien kuolemat ovat lisääntyneet merkittävästi 2000-luvulla.