Iivo Niskasen taktiikka toimi täydellisesti 50 kilometrin kultahiihdossa. Hiihtäjän toinen suksienvaihto oli ajoitettu juuri oikeaan kohtaan, Aamulehti uutisoi.

Niskanen voitti Etelä-Koreassa olympiakultaa 50 kilometrillä vakuuttavalla tavalla. Hurjan hiihtokunnon sekä itseluottamuksen lisäksi miehen työvälineet eli sukset olivat kunnossa.

Suomalainen teki jälkimmäisen suksienvaihdon 8,4 kilometriä ennen maalia. Vaihtoa ennen huoltoporukka ja Niskasen valmentaja Olli Ohtonen seurasivat tarkasti säätä.

Ennusteen mukaan olemassa oli lumisateen uhka, joten oikean suksiparin valinta mietitytti.

– Venytimme päätöstä mahdollisimman pitkälle, koska oli lumisateen uhkaa. Lopulta siinä oli minuutti aikaa päättää ja päädyimme siihen, että ei vaihdeta. Tämän huusimme sitten Iivolle, kun mies laski stadionille, hiihtomaajoukkueen huoltopäällikkö Matti Haavisto sanoi Aamulehdelle.

– Meillä oli varasuksina lumisadetta varten valmisteltu pari, jota ei sitten ikinä käytetty. Olosuhteet olivat varsin vakaat koko kisan ajan, Haavisto jatkoi.

Päätös osoittautui oikeaksi, koska lumisadetta ei koskaan tullut. Vaihdettuaan uudet sukset Niskanen ajoi nopeasti kiinni kärjessä olleen Aleksandr Bolshunovin. Viimeisillä kilometreillä Niskasen sukset toimivat venäläistä paremmin, ja suomalainen karkasi olympiavoittoon noin kilometri ennen maalia.

Alkuperäinen artikkeli löytyy täältä.