Enni Rukajärvellä on dilemma. 27-vuotias kuusamolainen on niin hyvä lumilautailija, että varsinkin aina neljän vuoden välein kansa odottaa häneltä hyviä sijoituksia.

Erikoista on juuri se, että moni muu odottaa niitä hyviä sijoituksia, käytännössä olympiamitaleita, paljon enemmän kuin Rukajärvi itse. Mediassakin puhutaan usein mitalitoivoista.

Menestyneiden ja lajinsa huippu-urheilijoiden kohdalla odotukset ja toiveet ovat vieläpä usein kovin suhteettomat. Hyvästä esimerkistä käy vaikkapa Helsingin Sanomissa viime vuonna julkaistu uutinen, jonka otsikko oli ”Rukajärvi jäi neljänneksi X Gamesissa – ’Olen fiiliksissä’”. Otsikko luo mielikuvan epäonnistumisesta, vaikka Rukajärvi itse oli todella tyytyväinen kilpailuunsa ja suoritukseensa.

– Se on kyllä jännää, miten täällä kirjoitetaan ja mitä odotetaan. Ja lajikohtaiset erot ovat suuria. Jos vaikka alppihiihdossa suomalainen pääsee pisteille, sitä pidetään tosi hienona. Mutta lumilautailussa se menee näin, että jäädään neljänneksi ja ollaan vain finaalissa. Jotenkin ajatellaan, että meidän pitäisi aina voittaa, ja jos emme voita, se on erittäin huono suoritus, Rukajärvi ihmetteli SuomiUrheilu.comin haastattelussa taannoin.

Etenkin olympialaisten aikaan asenneilmasto on usein sellainen, että urheilijoiden pitäisi ikään kuin tuoda menestyksellään koko Suomelle mainetta ja kunniaa. Rukajärvi on havainnut tämän.

– Vähän sellaistahan se on joo. Ei se niin hirveästi haittaa, mutta totta kai se luo paineita, Rukajärvi sanoo.

Mutta ei Rukajärvi harteilleen kovin suuria paineita suostu kasaamaan. Hän, kuten monet muutkin lumilautailijat, poikkeavat muista urheilijoista siinä, että olympialaiset eivät ole heille kauden tai uran tärkein kilpailu. Esimerkiksi juuri mainittu X Games ajaa monen lumilautailijan arvostusasteikossa olympialaisten edelle. Eivätkä menestyminen ja sijoitukset ylipäätään ole lumilautauilussa tärkein asia.

– Se on helpottanut paineita omalla kohdallani, kun tosi monet eri-ikäiset ihmiset, varsinkin vanhemmat, ovat aidosti fiiliksissä laskemisestani. Kun niin monet ovat niin innoissaan, ja vieläpä kertovat sen minulle, itsellekin tulee olo, että haluaisin tuoda näille ihmisille lisää elämyksiä ja iloa, Rukajärvi kertoo.

Näitä elämyksiä on luvassa yökyöpeleille ensi yönä. Rukajärvi laskee olympialaisten slopestylen finaalissa kello 3.10 alkaen.